Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till förbud mot mobilprat i bilen

Riksdagens trafikutskott röstar ner förslaget att förbjuda mobilsamtal under körning.
- Normalt sett brukar det vara ganska samstämmigt i trafikutskottet, men den här frågan blev det strid om, säger örebroaren Oskar Öholm (M), ledamot i trafikutskottet.

Annons

Kraven har varit högljudda i flera års tid på att Sverige ska följa resten av Västeuropa och införa krav på hands free vid mobilsamtal under bilkörning.

Men i torsdags röstade riksdagens trafikutskott ner ett flertal motioner som på olika sätt ville begränsa förarens möjligheter att prata i mobiltelefonsamtal under färd.

”Utskottet finner att mobiltelefonsamtal under körning visserligen innebär en förhöjd risk för trafiksäkerheten men att denna inte är avsevärt högre än vid andra distraktionsmoment och att frågan därför inte bör särregleras.”

Oskar Öholm, ledamot av trafikutskottet säger:

- Forskningen visar att mobilsamtal under körning kan vara farligt, men inte farligare än något annat som folk gör i stället för att koncentrera sig på att köra.

Frågan blev en maktkamp mellan de båda blocken.

- Normalt sett brukar det vara ganska samstämmigt i trafikutskottet, men den här frågan blev det strid om, säger Oskar Öholm.

Alla utskottets socialdemokrater och miljöpartister röstade för ett ja till förbud, men de röstades ner av de borgerliga partierna med siffrorna 146 mot 108. Utskottets vänsterpartister lade ner sina röster.

Att prata i mobiltelefon vid bilkörning är förbjudet i nästan i hela Europa. Undantagen är Sverige, Malta, Serbien, Albanien och Moldavien.

Både Vägverket och Motormännens vill ha ett förbud mot mobilprat utan handsfree vid bilkörning. Men infrastrukturminister Åsa Torstensson är inte beredd att ändra lagen.

- Det forskningsunderlag som vi har visar att det är samtalets själva innehåll som stör koncentrationen och det skulle kvarstå även med handsfree, sade hon till TT förra veckan.

Oskar Öholm (M), ledamot av trafikutskottet röstade nej till motionen om att förbjuda mobilprat vid bilkörning.

Så säger lagen

Det finns inget förbud mot att prata i mobiltelefon under körning, men du kan dömas för vårdslöshet i trafik om du kör på ett trafikfarligt sätt därför att du pratar i mobiltelefon. Straffet är dagsböter eller fängelse i upp till två år. Du riskerar dessutom att bli av med körkortet eller få en varning.

Mer läsning

Annons