Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny rondell ska göra infart säkrare

Bygget av den nya cirkulationsplats på riksväg 50 i höjd med södra infarten till Askersund stör inte trafiken i höst. Men under våren blir framkomligheten begränsad.

Annons
Ombyggnad. Här byggs den nya cirkulationsplatsen. Framkomligheten och säkerheten blir därmed bättre i fyrvägskorsningen utanför Askersund.ILLUSTRATION: TRAFIKVERKET

Ombyggnationen innebär att nuvarande korsning mellan riksväg 50 och länsväg 205 mot Laxå tas bort och att 205:an får en ny sträckning. Cirkulationsplatsen placeras i nuvarande korsning mellan riksväg 50 och den södra infarten till Askersund.

– Ombyggnaden syftar till att öka trafiksäkerheten och framkomligheten, men vi kommer inte att störa trafiken på riksväg 50 under hösten. Det är först framåt våren, enligt entreprenörens tidsplan, som det blir begränsad framkomlighet, säger Trafikverkets projektledare Conny Lassfolk.

Ny sträckning

I anslutning till rondellen anläggs en gång- och cykelpassage på väg 50 norr om cirkulationen.

– Kostnaden för projektet är beräknad till cirka åtta miljoner kronor och cirkulationsplatsen beräknas vara klar i månadsskiftet maj-juni nästa år, berättar Conny Lassfolk.

Varför en cirkulation just här?

– Det är en knutpunkt som är väldigt belastad, framför allt sommartid. Då kan det vara svårt att komma ut på riksvägen från centrala Askersund eller länsväg 205, svarar Conny Lassfolk.

Han är också projektledare för den andra etappen av riksväg 49 mellan Gustavstorp och Rude vid riksväg 50.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna göra en upphandling under nästa höst för att komma i gång under 2013, säger han.

Men det blir inte ytterligare en cirkulation på riksväg 50?

– Nej, den är inte längre aktuell. Vi planerar i stället en planskild trafikplats med på- och avfartsramper för att möta den ökande trafikbelastningen i framtiden.

Hur många fordon passerar då korsningen mellan riksväg 50 och södra infarten till Askersund?

– Enligt de senast utförda mätningarna från 2006 passerade 7 940 fordon per dygn söder om trafikplatsen varav 1 470 var tunga fordon. Norr om trafikplatsen passerade 6 850 fordon per dygn, varav 1 340 tunga fordon. Andelen tung trafik uppgick därmed till cirka 20 procent vilket är ungefär dubbelt så mycket som är normalt för en riksväg, säger Conny Lassfolk.

Mer läsning

Annons