Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal blåst på bilar

Alkolåsen i bilarna som ingår i kommunens bilpool var för svåra att använda, och då tvingades man koppla ur dem för att kunna köra bilarna.

Annons

– Det är lätt att få i gång bilarna med alkolås, men för vissa är det svårt, konstaterar Torbjörn Sjödin, enhetschef tekniska förvaltningen fordon.

Det är för närvarande sex bilar i bilpoolen. Bilarna används av kommunen på vardagar klockan 7-17, och efter det kan örebroarna ansluta sig till bilpoolen och hyra dem. Det var företaget Sunfleet AB som vann upphandlingen och enligt avtalet ska det finnas alkolås i bilarna.

– Kommunen har givit direktiv om att koppla ur låsen, säger Torbjörn Sjödin.

Anledningen till detta är att kommunanställda som har bokat bilarna inte har fått i gång dem eftersom de inte har blåst med rätt tryck i alkolåsen.

– Problemet är att det är mycket sällanåkare. Förarna har fått instruktioner till alkolåsen för länge sedan och då är det inte lätt att komma ihåg allting, tre eller fyra månader senare, när de ska ha bilen, säger Torbjörn Sjödin.

Det kan inte vara så att de har tagit sig en ”stänkare” och därför inte får i gång bilen?

– Nej, det kan jag inte tänka mig, säger Torbjörn Sjödin.

Han tycker inte att det är särskilt svårt att få i gång bilarna med alkolås. Kommunen har alkolås i 200 bilar och det är inga problem.

– Ja, det fungerar. Det är personer och grupper som ofta använder bilen och ofta är det samma bil och det är lättare. Dessutom är det oftast folk runt omkring att fråga. De andra står där själva och har ingen att fråga, säger Torbjörn Sjödin.

Det är oklart om kommunen ska be Sunfleet att koppla in alkolåsen igen.

– Det får liksom mognaden av förarna visa sig så småningom, säger Torbjörn Sjödin.

Mer läsning

Annons