Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen gör stor bilbälteskontroll

Den här veckan, 15-21 februari, gör polisen omfattande bilbälteskontroller över hela landet. Speciellt fokuseras insatserna på att öka användningen av bilbälte i baksätet.

Annons
En av fem vuxna använder inte bältet när de åker i baksätet.

Detta med anledning av att var femte vuxen passagerare sitter obältad i baksätet, vilket är samma nivå som 1992. Däremot använder förare och passagerare i framsätet bilbälte i betydligt större omfattning.

När det gäller att skydda förare och passagerare från skador så är bältet den enskilt viktigaste utrustningen i bilen.

– Alla säkerhetsåtgärder vi infört under senare år bygger på att vi alltid använder bilbälte. Att alltid använda bilbälte är en grundförutsättning för säkra resor, säger trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall vid Vägverkets huvudkontor i ett pressmeddelande.

Under 2009 omkom cirka 230 personer i personbil. Drygt 40 procent av de omkomna var obältade.

I samband med polisens stora satsning på att kontrollera bältesanvändningen under den tredje februariveckan i år kommer trafiksäkerhetsföreningen NTF att medverka på flera platser i landet.

– På kort sikt ska vi genom våra informationsinsatser få människor att förstå bältets suveräna skyddsegenskaper, också när det gäller baksätet, säger NTF:s vd, Jan Sandberg.

– På längre sikt måste vi få betydligt större andel av bilproducenterna att förstå att bältespåminnarsystemen måste omfatta samtliga sittplatser i bilen.

Det var 1975 som bilbälteslagen infördes i Sverige. Till en början omfattade lagen förare och vuxna passagerare i personbilars framsäte. 1986 kompletterades lagen med att också omfatta vuxna passagerare i baksätet.

Mer läsning

Annons