Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så spärras stan av när F1-Marcus kör i Örebro

Örebrokompaniet bekräftar NA:s avslöjande från i tisdags. Det mesta talar för att Marcus Ericsson och Caterham kommer till Örebro den 13 september.

Annons
Så spärras stan av.

Det är Jimmy Führ, projektledare för evenemang på Örebrokompaniet, som bekräftar uppgifterna om att planerna på att få Marcus Ericsson och F1-stallet Caterham till Örebro stämmer.

En våt dröm för alla F1-supportrar i Sverige.

Men för att eventet ska bli verklighet måste man ha tillstånd, eftersom stora delar av centrala Örebro måste spärras av (se karta nedan).

– Vi skickade in ansökningshandlingarna till polisen och länsstyrelsen i går (läs måndag). Jag pratade med länsstyrelsen i dag och de hade diariefört vårt ärende. Så nu är det ett par veckors handläggningstid innan vi får ett beslut, säger Jimmy Führ och fortsätter:

– Vi har tidigare haft positiva samtal med samtliga instanser, så det känns som det ska mycket till för att inte eventet ska bli av. Även samtalen med Caterham och Marcus manager Eje Elgh har gått bra. De har fått vår avsiktsförklaring. Jag skulle säga att det med 90 procents säkerhet blir en historisk dag i Örebro den 13 september.

Bakom projektet står Nikija Event AB, som arrangerar Metallsvenskan, TV-sport Event AB i Örebro samt Örebrokompaniet.

Men det kommer inte bli någon billig affär.

– Vi kan inte gå ut med några siffror, men visst kostar det. Men vi kommer att klara finansieringen med hjälp av intäkter. Vi håller på att jaga sponsorer, säger Führ.

Tanken är att Caterham och Ericsson kommer till Örebro redan på fredagen den 12 september för att bland annat träffa sponsorer. Det är först dagen efter, under lördagen som den stora folkfesten äger rum i Örebro.

– Det kommer att bli en heldag, från förmiddag till sen eftermiddag. Marcus uppvisningsåker genom centrala Örebro med en Caterham-bil, modell 2010. Dessutom kan jag avslöja att den gamle rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist kommer att ha uppvisning med sin Audi sport quattro. Vi har även en dialog med STCC om att få dit Richard Göransson, Fredrik Ekblom och Thed Björk.

Anledningen till den här satsningen är att det är 40 år sedan Ronnie Peterson vann F1-loppen i Frankrike, Monaco och Italien 1974. Det är även 30 år sedan Stig Blomqvist blev rallyvärldsmästare 1984. Och givetvis att Marcus Ericsson kör F1 i år.

Publikt kommer det att finnas plats för 10 000 åskådare, där det kommer att finnas stora mobila läktare.

– Det här inte bara ett stort evenemang för Örebro, utan även en stor händelse nationellt. Något liknande har aldrig hänt i Sverige innan. Vi kommer att ta en entréavgift på 100 kronor. Detta för att säkerställa att de som verkligen åker långt för att uppleva denna häftiga dag verkligen får göra det, säger Jimmy Führ.

Mer läsning

Annons