Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får du båten i hamn

Söker du hamnplats till båten? Då är du inte ensam, det är lång kö till flera av Sveriges populäraste hamnar. Men det finns andra hamnar som har gott om lediga platser.

Annons
De flesta turister övernattar i naturhamnar.

Det finns 95 000 insjöar i vårt avlånga land plus 1 000 kilometer farbara kanaler. Sverige har några av världens största skärgårdar som tillsammans har över 60 000 öar. Så det kanske inte är så konstigt att Sverige även är ett av världens båttätaste länder. Det kanske heller inte är så konstigt att det är lång kö för att få båtplats i många populära hamnar.

- På västkusten och i storstäderna kan det ta åtskilliga år, berättar Mathias Herneson på Sweboat, båtbranschens riksförbund.

Han vet, Sweboat’s kontor ligger i Hammarby sjöstad i Stockholm.

- Det står drygt 630 båtar före oss i kön för att få en plats i hamnen här.

Stor skillnad i väntetid…

Sweboat har gjort en undersökning om hur lång väntetiden är för att få båtplats i kommunala hamnar. 120 kommuner svarade, det är nästan kommuner som har hamnar. Undersökningen visar att skillnaden är stor, även på båtpopulära västkusten. I Halmstad finns det ingen kö alls, väntetiden i Tanum är över tio år. I Västerås är väntetiden max ett halvår, i Örebro max ett år. Ett eller ett par års väntetid är vanligast.

Majoriteten av Sveriges hamnar är dock privata och drivs av båtklubbar eller andra föreningar. För att få båtplats där ska du vända dig till respektive klubb eller förening. Även där varierar väntetiden stort.

… och i pris

Priset på vad det kostar att ha en båtplats varierar stort mellan olika hamnar. Det gäller både kommunala och privata hamnar.

- Det är som med allt annat på marknaden, tillgång och efterfrågan styr priset, säger Mathias Herneson.

Det kan kosta från ett par tusenlappar per säsong till flera tusen i månaden.

Båtens storlek och vikt påverkar också priset.

- Det vanligaste är att man betalar per kvadratmeter.

Lätt att få gästhamn

Att få båtplats när man är ute och reser brukar sällan var ett problem i Sverige. Gästhamnar brukar inte behöva bokas i förväg.

- Det är bara vid speciella tillfällen det brukar bli problem. Som midsommar i Sandhamn, då kan det vara svårt att få plats, säger Mathias Herneson.

Han berättar att det oftast brukar lösa sig ändå, det brukar det vara okej att lägga sig utanför en annan båt om gästhamnen är full. Men de flesta turister brukar inte välja en gästhamn utan övernatta i en naturhamn.

Hamn på populära Sandhamn, här är det oftast trångt soliga sommardagar.

Mer läsning

Annons