Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekräftat: Dackarnas stjärna dopad

B-provet bekräftade att Patryk Dudek hade droger i kroppen. Nu stängs Dackarnas stjärnförare av inför SM-kvartsfinalen mot Indianerna.

Annons
Patryk Dudek, mot Indianerna i våras.

Det var redan den 22 juni, efter en match med sin polska klubb Zielona Gora, som den 22-årige Dackarnaföraren Patryk Dudek torskade i ett dopningsprov.

Nu är även B-provet analyserat, och det visar mycket riktigt att Dudek hade metylhexanamin, ett centralstimulerande ämne, i kroppen. Därmed kan han stängas av i två år, och missar till att börja med de båda SM-kvartsfinalerna mot Indianerna med start på tisdag.

Dudek själv har skrivit ett öppet brev som publicerats i den polska tidningen Sportoe Fakty, där han skyller det positiva dopningsprovet på kosttillskott.

"Jag har aldrig medvetet använt mig av dopning. Det har upptäckts olagliga, centralstimulerande substanser i min kropp, men jag vill poängtera att de inte avsiktligt hamnat där. Jag tror att jag fått i mig det genom ett kosttillskott", skriver Dudek bland annat.

Han beklagar dessutom att han människor runt honom inte haft kontroll på de kosttillskott han stoppat i sig, och menar att han själv måste ta på sig ansvaret för att han litade på dem människorna.

Förutom två års avstängning från all speedway riskerar Dudek även böter på upp till 50 000 zloty, motsvarande nästan 110 000 kronor.

Mer läsning

Annons