Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekräftat: Speedwayen lämnar Svemo

Speedwayen lämnar Svemo. Det uppger samstämmiga ESS ordförande, och det hela ska bekräftas under eftermiddagen eller kvällen.

Annons

Nyhetssidan speedwaynyheter.se avslöjade på tisdagseftermiddagen att trackracingsektionen, där speedwayen är den största grenen och där även bland annat isracing och långbana ingår, lämnar Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet och bildar ett eget förbund redan nästa år.

För Norrtelje tidning bekräftar Lars Berlin, ordförande i ESS – Elitföreningen Svensk Speedway – nu upplägget som kommer att offentliggöras under eftermiddagen.

– Vi är överens om hur tv-pengarna ska fördelas och att vi lämnar Svemo från och med nästa år, 2015. Jag är nöjd och känner en stor lättnad. Jag har hängt med huvudet några dagar och trodde inte vi skulle nå en lösning, säger han till NT.

– Hur pengarna fördelas vill jag inte gå in på, det är mellan oss och Svemo, men vi är som helhet nöjda med överenskommelsen och vi kommer med en kommuniké om allt under eftermiddagen i dag.

Enligt uppgifter ska alla parter vara överens om skilsmässan.

Det hela är en följd av det tv-bråk som skakat sporten de senaste månaderna.

Svemo har, enligt elitserieklubbarnas samarbetsorganisation ESS, tagit 78 procent av miljonintäkterna från tv-avtalet med Cmore, och ESS har i stället menat att klubbarna borde få uppåt 80 procent av intäkterna från avtalet i stället för bara 22.

Svemo har svarat med att de har stora utgifter för att driva svensk speedway, och att de därför behöver pengarna. Ett antal bud har skickats mellan parterna, men hittills har de inte kunnat komma överens. Så sent som på måndagen hotade ESS med att stoppa Cmore från att sända kvällens match mellan Indianerna och Valsarna, som en markering mot Svemo. Något som skulle ha kunnat innebära att Cmore riktat skadeståndskrav i mångmiljonklsasen mot Svemo.

Men nu lämnar speedwayen alltså Svemo, och därmed kan speedwaysporten fördela pengarna efter eget huvud.

Speedwaysporten har sorterat under Svemo sedan starten 1935.

Enligt uppgift ska hela upplägget presenteras under kvällen.

Kvällens match i Sannahed kommer att tv-sändas, liksom resten av matcherna från elitserien i år, enligt uppgifter till NA. Tv-bråket är därmed över.

Mer läsning

Annons