Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för revansch för Piraterna

Det är lugnet före stormen. En städad och sansad beslutsamhet.
Piraternas lagledare Stefan Andersson vet vad han vill när han kickar i gång sin tredje säsong som lagledare för Piraterna.
Dagen före premiären mot Vargarna återkommer han ofta i försnacket till samma sak:
Revansch.

Annons
Stefan Andersson, lagledaren, är startklar för elitseriesäsongen 2010. Revanschlustan efter fjolårets fiasko är stor. Stefan hoppas samtidigt bli lite lugnare i sin ledarroll.

– Ja, revanschlusten känns verkligen. Vi får lära oss av misstagen vi gjorde i fjol. Det var lärorikt för mig, säger Stefan och kisar mot solen som värmer Dunteberget.

Stefan har en lång resa bakom sig i speedwaysporten. I 20 år körde han i elitserien, mellan 1987 och 2007, innan alltför många hjärnskakningar satte stopp på karriären.

Det var fullt ös hela vägen när han gasade sig fram till bland annat NM-guld, lag-VM-brons, SM-silver både i lag och individuellt, och par-SM-guld.

Direkt efter förarkarriären blev Stefan lagledare i Piraterna, han debuterade 2008, och det har tagit sin tid att varva ned och lugna ned sig.

I sin raka, hetsiga stil var han mest i hetluften första året med diverse verbala bråk.

– Ja, 2008 var jag väldigt het, men det kan ha berott på att jag kom direkt från att ha kört själv och jag vet vad förarna går igenom på banan. Jag är på förarnas sida i alla lägen.

I fjol lugnade han ned sig en aning. Det blev inte lika vilda efterspel efter matcher när Daniel Andersson, assistenten, fick ta hand om domarkontakterna.

2010 är det meningen att han ska lugna ned sig ytterligare en nivå, men samtidigt går det inte att förändra en människa i grunden.

Man är som man är.

– Jag är rak och ärlig och är på det viset. Det vinner man på i längden. Samtidigt vet jag att jag gjorde misstag i fjol och jag försöker själv hela tiden bli bättre och bättre.

Vad är viktigaste målet för dig personligen i din roll?

– Att jag har förtroende hos förarna. Det kände jag starkt under hela säsongen i fjol.

Vilken betydelse har du som lagledare för hur det går i matchen?

– Ja, om jag gör ett dåligt jobb så märks det ju. Men samtidigt är det inte jag som kör. Om jag ser att förare inte ger hundra procent så ska de ha skit.

Hur är känslan i laget inför årets säsong?

– Vi har en bra harmoni. Det hade vi i fjol. Det kommer inte att bli sämre med Greg. Vi kompletterar varandra bra.

Hur påverkas du av allt snack och alla åsikter runt laget?

– Jag förstår att folk har åsikter och det är bara att lära sig att ta skit om man får det. Samtidigt är det jag som tar ut det lag som jag tycker är bäst och då är det mycket att tänka på, som snitten man måste rätta sig efter.

Stefan säger att han har stor hjälp av både Daniel Andersson och Stefan Ekberg i sitt coachande. Daniel håller koll på programmet och samtalar med domaren, Stefan håller själv förarkontakten och Ekberg är en form av allt-i-allo.

– Vi brukar titta på banan tillsammans, Ekberg och jag, på matchdagen. Vi har ju kört båda två och brukar diskutera preparering, säger Andersson.

Han kräver mycket av sina förare, det hymlar han inte med. Han förutsätter att Greg Hancock blir en stabil poängplockare, den som han värvats som, och han förväntar sig att svenskarna Davidsson, Lindbäck och Sundström alla tar kliv framåt.

Kort och gott:

Stefan Andersson förväntar sig samma revanschlusta från alla inblandade i Piraternas säsong 2010.

Mer läsning

Annons