Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter nytt möte – stjärnan anmäls

Emil Sajfutdinov kommer inte köra någon mer match för Indianerna. Den bojkottande VM-ledaren prioriterar i stället att tävla hemma i Ryssland – och därmed begår han kontraktsbrott.

Annons

På fredagen hade Indianerna ett extrainkallat styrelsemöte. På agendan: Hur skulle situationen kring den bojkottande VM-ledaren Emil Sajfutdinov lösas?

– Hans manager (Tomasz Suskiewicz) har meddelat att Emil kommer att tävla i Ryssland i stället för här. Och att vi ska fortsätta låta Rune (Holta) köra för honom, säger Indianernas ordförande Dan-Åke Moberg.

Hur Indianerna ska gå vidare återstår att se, men Sajfutdinov kommer inte köra något mer för Indianerna.

– Han begår kontraktsbrott, och vi kommer träffa en advokat i veckan för att se hur vi ska gå vidare med den här anmälan, säger Moberg.

Emil Sajfutdinov kom till Indianerna inför den här säsongen . Tanken var att den ryske världsstjärnan skulle leda Kumlaklubben till SM-guld. Men allt gick snett redan från början. Bara dagar före säsongspremiären med Indianerna avled Sajfutdinovs far , och Sajfutdinov stod över bortamatchen mot Västervik, där Indianerna förlorade.

Därefter körde Emil Sajfutdinov fyra matcher med Indianerna, men utan att imponera. Blott 25 poäng på 18 heat, och ett snitt på 1,389 var ett blekt facit. Inför hemmamatchen mot Vargarna bad Sajfutdinov om att stå över . Detta då han menade att han ville fokusera på att få i ordning på motorerna, som inte fungerat optimalt i inledningen på säsongen.

I Sajfutdinovs frånvaro körde Rune Holta bra. Och när det var dags för nästa omgång, och möte med Smederna, petades Sajfutdinov av lagledare Daniel "Dalle" Andersson Bäckström. Det gillade inte den ryske världsstjärnan, som toppar VM-serien, och hans manager Tomasz Suskiewicz. I hemmamatchen mot Västervik vägrade sedan Sajfutdinov köra.

– Vi har problem. Hans manager är ledsen och besviken på oss och stoppar Emil från att köra i Sverige, sa Indianernas lagledare ”Dalle” Andersson Bäckström då .

NA berättade sedan om att Indianerna frös Sajfutdinovs pengar . Men Kumlalaget gjorde en sista kraftansträngning. Styrelsen, med ordförande Dan-Åke Moberg, i spetsen skickade med Antonio Lindbäcks mentale coach Mattias Fahlström ett handskrivet brev till GP-tävlingen i Köpenhamn .

– Vi har skrivit att vi väldigt gärna vill ha Emil kvar hos oss och är det så att missförstånd uppstått vill vi diskutera och förklara dem. Vi tar bland annat upp att om laget vinner brukar man inte ändra på det till nästa match. Så har vi gjort länge, och nu var det faktiskt Emil som tackade nej och då kom Holta in i stället. Det är möjligt att vi inte förklarat för Emil att det brukar fungera så i klubben, sa Moberg till NA då.

Men brevet gav ingen effekt. Indianerna hörde inget från Sajfutdinov, vars kontakt med Kumlaklubben har gått genom managern. Och i tisdagens bortamatch mot Hammarby, där Indianerna fick stryk med hela 55–35 mot elitseriejumbon, var inte Sajfutdinov med heller . Och nu är alltså hans tid i Indianerna definitivt över.

Dan-Åke Moberg hymlar inte när han summerar VM-ledarens tid i klubben.

– Nu är vi av med det här. Det blev ett misslyckande, men gruppen kommer att stärkas och vi har ändå ett riktigt bra lag som vi inte behöver förstärka just nu, säger Indianernas ordförande.

Läs mer i lördagens NA, papperstidningen, eller köp den som e-tidning här nedan.

Mer läsning

Annons