Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FIM utreder Laguta: "Tar det väldigt seriöst"

Artem Laguta har en strulig vår bakom sig. Nu utreds Indianernas ryske stjärna av FIM för att han tackat nej till kvällens lag-VM.

Annons

Ryske stjärnan Artem Laguta var Indianerns mest profilerade värvning inför årets säsong – men hittills har han bara kört en match för klubben på grund av visum- och skadeproblem.

Nu utreds han dessutom av det internationella motorsportförbundet FIM efter att ha tackat nej till kvällens raceoff i lag-VM, där fyra landslag gör upp om den sista platsen i lördagens VM-final i danska Vojens.

Artem har, precis som förre indianföraren Emil Sajfutdinov och ytterligare två, ej namngivna, ryska förare lämnat läkarintyg till kvällens raceoff. Dessutom ska Artems bror, Smedernas GrigorijLaguta, lämnat återbud till tävlingen på grund av att hans bil ska ha gått sönder i Litauen. Ryssland kommer därmed tvingas köra kvällens tävling med bara tre förare – Renat Gafurov, Vitaly Belousov och Andrei Kudriashov – och enligt reglerna därmed lämna walkover i vart tredje heat.

FIM ställer sig tveksam till om alla återbuden verkligen beror på angivna orsaker, och skriver i ett pressmeddelande: "FIM tar väldigt seriöst på den uppkomna situationen och kommer att utreda händelserna som lett fram till den här beklämmande situationen."

Laguta missade Indianernas genrep borta mot Smederna på grund av visumstrul, men körde hemmapremiären mot Dackarna veckan därpå. Därefter har han missat tre raka matcher först på grund av en krasch i Polen och därefter på grund av petning. När Indianerna försökte ringa in honom med kort varsel till senaste matchen, borta mot Vetlanda, hade han ingen möjlighet att ställa upp.

I polska höstligan har Laguta däremot kört både mycket och bra. Tagit 63+4 poäng på 36 heat över sju matcher för sitt Grdziadz som ligger sexa i tabellen, och i inofficiella par-VM, Best pairs, körde han samtliga tre deltävlingar för Ryssland och noterade 32+2 poäng på 16 heat när ryssarna knep bronsmedaljen.

Sverige, med Indianernas Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren i laget, Danmark och Australien är redan klara för lördagens lag-VM-final. I kvällens raceoff gör Ryssland upp om den sista platsen med Polen, Storbritannien och USA om den sista finalplatsen.

Artem Laguta körde semifinalen i helgen och noterade då nio poäng på sex heat trots ett stopp och en uteslutning.

Mer läsning

Annons