Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlust - men bra läge för Indianerna

Förlust med fyra poäng. Men Indianerna gjorde en riktigt bra kvartsfinal i Eskilstuna, och hoppet om SM-semifinal lever i högsta grad.

Annons

47-43 till Smederna efter en rafflande fajt på Smedstadion.

Smederna började bäst, men Indianerna kom tillbaka och via sju raka heatvinster ledde kumlingarna i paus med fyra poäng.

Smederna vände tillbaka med två raka femettor i elfte och tolfte heatet, men Rune Hllta och Antoio Lindbäck fixade en viktig 4-2-seger i 13:e.

Det 14:e  slutade 3-3, och Indianerna hade fortsatt chans att vinna matchen. Men Rune Holta gick omkull i nomineringsheatet efter en lätt knuff från Andreas Jonsson. Domaren valde att utesluta Holta, och Niels-Kristian Iversen fick ta fajten med Laguta och Jonsson ensam. Dansken grejade sånär heatsegern, men fick ge sig för Laguta efter en kamp i absolut världsklass.

Indianerna har nu alltså fyra poäng att hämta in i returnötet i Sannahed om en vecka. Ett utgångsläge som lagledaren Dalle Andersson-Bäckström på förhand såg som ett önskeläge.

Poäng Indianerna: Niels-Kristian Iversen 11, Rune Holta 10, Piotr Protasiewicz 7, Antonio Lindbäck 5, Mathias Thörnblom 4, Joonas Kylmäkorpi 3, Damian Balinski 3.

Smederna: Grigorij Laguta 13, Peter Karlsson 8, Krzysztof Buczkowski 8, Andreas Jonsson 6, Linus Eklöf 6, Oliver Berntzon 5, Magnus Zetterström 4.

NA har reportrarna Henrik Brändh och Fredrik Scherman på plats på Smedstadion. Deras rapportering, tillsammans med Lasse Wirström som följer matchen via tv-sändningen, följer du heat för heat här nedan.

Heat 15: 4-2

Totalt: 47-43Laguta 3

iversen 2

Jonsson 1

Holta 0 (utesluten, fall)Kommentar: Iversen iväg först, Laguta tvåa. Jonsson trycker till Holta in i andra sväng, men Holta blir utesluten. Tveksamt domslut, även om Holta går omkull ganska enkelt. Omstart utan norrmannen, och Dalle Andersson Bäckström är inte nöjd. Inte Holta heller för den delen.

Omstart: Iversen ensam mot Laguta och Jonsson, en stentuff uppgift. Iversen urstark tar starten och lägger sig på Laguta på innern. Iversen i ett bra spår. Stenhård kamp med Laguta som Laguta till slut vinner. Fantastisk speedwaykamp!

Laguta och Jonsson för Smederna, Iversen och Holta för Indianerna i nomineringsheatet.

Heat 14: 3-3

Totalt: 43-41

Laguta 3

Iversen 2

Protasiewicz 1

Jonsson 0

Kommentar: Kvällens rövarheat med Laguta från innern, sedan Iversen, Jonsson och Protasiewicz. Laguta tar starten, men Jonsson sist och stängs av indianparet. Laguta ohotad, Indianerna får vara nöjda med oavgjort här.

Heat 13: 2-4

Totalt: 40-38

Holta 3

Karlsson 2

Lindbäck 1

Zetterström 0

Kommentar: Holta blåser iväg, och Lindbäck har läge på andraplatsen men blir bortmanövrerad av Karlsson. Lindbäck fajtas sedan med Zetterström, och Antonio grejar en viktig poäng.

Heat 12:5-1

Totalt: 38-34

Buczkowski 3

Jonsson 2

Protasiewicz 1

Kylmäkorpi 0

Kommentar: Buczkowski tar starten, Jonsson sist från yttern, men han klämmer sig förbi indianerna på insidan och 3-3-läge blir 5-1. "Pepe" släppte lite plats, och Jonsson högg direkt. Två raka femettor för hemmalaget har vänt matchen.

Heat 11: 5-1

Totalt: 33-33

Berntzon 3

Eklöf 2

Thörnblom 1

Balinski 0

Kommentar: Dålig start av båda indianerna, som sedan inte kan redas ut. Bakslag i andra reservheatet som inte var väntat.

Paus: Indianerna har skaffat sig ett grepp om matchen, och om hela kvartsfinalen. Holta och Iversen har tagit sju poäng på tre heat, Protasiewicz har fem på två heat. Men alla bidrar. Lindbäck 4, Kylmäkorpi 3, Thörnblom 3 och Balinski 3 hittills. Laguta, 7 poäng, och Karlsson, 6, bäst i Smederna.

Heat 10: 2-4

Totalt: 28-32

Iversen 3

Laguta 2

Thörnblom 1

Berntzon 0

Kommentar: Iversen kanonstart från tredje mot Laguta på yttern. Dansken riktigt stark när Laguta attackerar. Thörnblom slåss med Berntzon om enpoängaren ett halvt varv bakom toppduon och håller undan. Sjätte raka heatsegern.

Wirström: Fem raka heatsegrar för Indianerna, som hastigt och lustigt har greppet om den första kvartsfinalen.

Heat 9: 1-5

Totalt: 26-28Holta 3

Kylmäkorpi 2

Eklöf 1

Jonsson 0 (stopp)

Kommentar: Jonsson tar starten, Holta går förbi ur första kurvan, men Jonsson kommer igen på insidan. Härlig fajt, när Jonsson får stopp in på målrakan. Kylmärkorpi håller undan för Eklöf. "Gratis" femetta för Indianerna, som plötsligt är i ledning!

Heat 8: 3-3

Totalt: 25-23

Iversen 3

Buczkowski 2

Karlsson 1

Balinski 0

Kommentar: Revanschsugen Iversen rundar fältet från yttern. Balinski desto sämre start. Odramatiskt heat där Iversen enkelt grejar tre poäng.

Heat 7: 2-4

Totalt: 22-20

Protasiewicz 3

Laguta 2

Lindbäck 1

Zetterström 0

Kommentar: Lindbäck från inner, Protasiewicz på tredje med Laguta emellan. Zetterström ytter. Lindbäck bra iväg, men passeras av båda Smederna i första kurvan. "Pepe" dock snabbast. Antonio kommer igen och tar "Zorro". Indianerna knappar in.

Heat 6: 2-4

Totalt: 20-16

Holta 3

Karlsson 2

Kylmäkorpi 1

Buczkowski (fall, utesluten) 0

Kommentar: Holta från tredje smiter förbi kubbande Karlsson och Kylmäkorpi, Buczkowski satsar vilt in i andra sväng, och går omkull. Omstart, Buczkowski utesluten.

Omstart: Holta vinner starten, får med sig Kylmäkorpi. Karlsson jagar Joonas och kommer förbi på andra varvet. Holta överlägsen.

Heat 5: 3-3

Totalt: 18-12Lindbäck 3

Zetterström 2

Berntzon 1

Thörnblom (fall) 0

Kommentar: Lindbäck drar iväg från start och tar ledningen. Thörnblom går orörd omkull i första sväng, men Antonio håller undan och räddar oavgjort i heatet, jagad av Zetterström.

Heat 4: 5-1

Totalt: 15-9Eklöf 3

Jonsson 2

Iversen 1

Balinski 0

Kommentar: Iversen på innern med Jonsson på andrabanan. Jonsson vinner starten och får med sig Eklöf från yttern ur första sväng till en femetta. Jonsson täcker undan Indianerna, som är chanslösa i heatet. Eklöf en superskräll här, men det är Jonsson som bäddar med att stänga ner Iversen i första svängen.

Heat 3: 4-2

Totalt: 10-8

Karlsson 3

Protasiewicz 2

Buczkowski 1

Lindbäck 0 Kommentar: Karlsson från innern tar starten. "Pepe" jagar  i tätstrid men får inte fatt i Karlsson. Lindbäck sist från yttern, kan inte röra Buczkowski. Segrar från innerbanan i alla tre heaten hittills.

Heat 2: 1-5

Totalt: 6-6

Balinski 3

Thörnblom 2

Berntzon 1

Eklöf 0

Kommentar: Balinski tar starten, Thörnblom hänger på. Indianreserverna flyger i från. Bra och viktigt svar.

Heat 1: 5-1

Laguta 3

Zetterström 2

Holta 1

Kylmäkorpi 0

Kommentar: Zetterström håller undan Holta ur första sväng och Laguta smyger på insidan. Fin parspeedway av Smederna, Kylmäkorpi tvärsist.

Försnack:

18.50: Nu tar vi plats på den lilla förarläktaren i depån. Därmed tar Lasse Wirström med de varmaste av händer över rapporteringen via tv-sändningen. /Scherman

18.48: Den som väntar på något gott ... Ja, ni vet. 14:e heatet blir riktigt häftigt och något att se fram emot. Laguta och Jonsson för Smederna - "Pepe" och Iversen för Indianerna. Ingen vågad gissning att minst tre av de fyra förarna drabbar samman i nomineringsheatet direkt efter sedan också. /Scherman

18.40: När lagen möttes här i grundserien vann Smederna med 46-44 i en av de bästa elitseriematcher jag någonsin sett. Bra och tät speedway. Den gången spöade Laguta Indianernas superstar Niels-Kristian Iversen i det sista avgörande heatet som Smederna vann med 4-2. Iversen gjorde en attack i näst sista kurvan men ryssen höll undan. Ove Österberg tror att man har nytta av den matchen i kväll. När lagen möttes i Sannahed förra veckan vann Indianerna enkelt med 53-37, men då sysslade en del av smedförarna mest med att köra ner sina poängsnitt inför nästa säsong./Henrik

18.38:

Tog en sväng ner till depån där jag sprang på Ove Österberg som bistår Indianernas lagledare "Dalle" Andersson Bäckström under matcherna. Ove berättade att samtliga förare i båda lagen är på plats. Lagen kör alltså programenligt. Damian Balinski tackade först nej till att köra matchen på grund av motorproblem men övertalades att ställa upp. Han har nu skruvat i en lånemotor från lagkaptenen Piotr Protasiewicz i sin cykel./Henrik

18.34: Nu varvar motorerna - och det bara smäller i trumhinnorna där vi sitter i pressrummet. Fick öppna alla fönster som gick för att få in något som över huvud taget gick att likna vid "luft". De 137 döda flugorna som flög ut vid korsdraget fattade ingenting. Inte de gamla slitna programmen från (typ) Tony Rickardssons tid heller ... /Scherman

18.32 : Jag har roat mig med att sätta ihop ett resultat efter 14 heat baserat snitten som lagens förare har efter grundserien. En sådan "match" vinner Indianerna med 43-41, och har alltså en tvåpoängsledning inför nomineringsheatet. Värt att notera är att båda Indianernas reserver, Mathias Thörnblom och Damian Balinski, är snittbättre än Smedernas reservpar Linus Eklöf (som dock bara har kört sex matcher) och Oliver Berntzon och tar de båda reservheaten med 5-1. Annars noterar vi att Indianernas Niels-Kristian Iversen blev femma i snittligan med 2,203. Smedernas Grigorij Laguta sjua på 2,153 - och åtta blev Indianernas "Pepe" Protasiewicz med 2,109. Spetsen tillhör alltså Indianerna, men bredden har Smederna: fyra förare bland de 22 främsta. Indianerna har fortfarande bara Iversen och Pepe. Smederna har fyra förare som är bättre än Indianernas Rune Holta och Joonas Kylmäkorpi ... Dessutom saknar Smederna skadade Kenni Larsen, som gick in i säsongen på lågt snitt (omkring 0,9) och som körde upp sig till 1,735 på de nio matcher han gjorde innan han blev skadad. /Scherman

18.16: Då är NA:s utsända på plats på Smedstadion. Solen skiner och det lär bli storpublik i kväll.När lagen möttes här i grundserien en stekhet junikväll kom hela 4885 åskådare. Bli inte förvånade om den siffran slås i kväll. /Henrik

I förra veckan vann Indianerna i den sista grundserieomgången med 53-37 hemma i Sannahed. Men det är nu historia.

I kväll är det dags för kvartsfinal 1 i dubbelmötet med Smederna.

"Det kommer att bli tufft", sa Indianernas lagledare Daniel "Dalle" Andersson i tisdagens NA.

Förutsättningarna är enkla. Sammanlagda vinnaren i de två matcherna går vidare till semifinal.

Matchstart klockan 19.00. 

Laguppställningar, Smederna: 1) Grigorij Laguta, 2) Magnus Zetterström, 3) Peter Karlsson, 4) Krzysztof Buczkowski, 5) Andreas Jonsson, 6) Linus Eklöf, 7) Oliver Berntzon.

Indianerna: 1) Rune Holta, 2) Joonas Kylmäkorpi, 3) Piotr Protasiewicz, 4) Antonio Lindbäck, 5) Niels-Kristian Iversen, 6) Mathias Thörnblom, 7) Damian Balinski.

Mer läsning

Annons