Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianerna bröt tunga sviten

Tre raka förluster var nog. På tisdagskvällen bröt Indianerna den tunga sviten och besegrade Vetlanda med 49-41. Därmed tog laget tre viktiga poäng eftersom Kumlaklubben dessutom la beslag på bonuspoängen.

Annons
Rune Holta och lagledaren Daniel

Matchen sköts, efter två körda heat, upp i en dryg timme av banpreparering. Men när det väl blev speedway bjöds på rejäl dramatik som inte tog slut förrän i nomineringsheatet, där Piotr Protasiewicz och Niels-Kristian Iversen plockade ned Vetlandas storstjärna Jaroslaw Hampel och fixade segern med 49-41.

En mycket viktig sådan efter tre raka förluster för Indianerna.

Vetlanda levde tungt på Hampel, Kolodziej och Vaculik, men det räckte inte. Indianerna vann reservplatserna med 11-3. En stor anledning till Vetlandas förlust var de tre inte fullt så starka svenska förarna i laget. Som exempel tog Indianernas påläggskalv Mathias Thörnblom, inräknad bonusen, lika många poäng som Thorsell, Kling och Ruud tillsammans.

Poäng, Indianerna: Piotr Protasiewicz 11, Niels-Kristian Iversen 10, Joonas Kylmäkorpi 9, Antonio Lindbäck 7, Damian Balinski 4+2, Mathias Thörnblom 4+1, Rune Holta, 4+1.

Vetlanda: Jaroslaw Hampel 12, Janusz Kolodziej 11+2, Martin Vaculik 8+2, Bartosz Zmarzlik 5, Jacob Thorsell, 3, Ricky Kling 2, David Ruud 0.

N A har Fredrik Scherman och Jonas Brännmyr på plats på Ica maxi arena. De rapporterar matchen heat för heat här nedan. (Obs! Sidan uppdaterar inte sig själv.)

Heat 15: 5-1.

Protasiewicz 3

Iversen 2

Kolodziej 1

Hampel 0

Kommentar: Bra start av ”Pepe”. In i tredje kurvan kollar han lite bakom ryggen och ser att Iversen kommer strax bakom ute i materialet. Attackeras främst av Kolodziej, Hampel har stora problem. Men Indianförarna visar upp en finfin parspeedway och defilerar i mål med en femetta till publikens jubel och tutanden. Och Iversen besegrar Hampel denna kväll i tredje försöket. Indianerna tar första segern efter tre raka förluster.

Slutställning: 49-41.

Inför heat 15: "Pepe" och Iversen ställs mot Hampel och Kolodziej. 44-40 är ställningen. En femetta för Vetlanda och det blir 45-45, annars vinner Indianerna. Bonuspoängen är redan säkrad.

Heat 14: 2-4

Hampel 3

Holta 2

Kolodziej 1

Iversen R

Kommentar: Hampel visar än en gång att han är en av världens absolut bästa förare just nu. Kommer inte iväg först men håller ytterkurvan hela vägen runt första två böjarna och kommer sedan ut på målraka i ledning. Sedan dominerar han. Därbakom tar Holta andraplatsen medan går Kolodziej och Iversen går en lång match som slutar med att Iversen går i backen i sista kurvan. Möjligen var Kolodziej på honom. Möjligen inte. Hampels fjärde trea på fem heat. Lär gå för seger i nomineringen också.

Aktuell ställning: 44-40.

21.52: Det blev aldrig något av regnet, förresten...

Heat 13: 4-2.

Protasiewicz 3

Vaculik 2

Kylmäkorpi 1

Kling 0

Kommentar: Vaculik tar starten. Därefter är det en tät och tajt kamp mellan honom och ”Pepe”. På tredje varvet går ”Pepe” förbi också, efter en riktigt härlig fight. Bakom har Kylmäkorpi inga problem att säkra tredjeplatsen. Kling är aldrig nära. Och därmed har Indianerna definitivt säkrat bonuspoängen.

Aktuell ställning: 42-36.

Indianerna vann reservernas match i matchen med 11-3, kan vi nu konstatera. Kan avgöra kampen om bonuspoängen i 13:e heatet. Hampel har nu tre treor.

Heat 12: 2-4

Hampel 3

Iversen 2

Zmarzlik 1

Balinski R

Kommentar: Otroligt jämn i första kurvan. Hampel kommer ut som ledare ändå, men är hårt uppvaktad av Iversen i giganternas första möte i den här matchen. Iversen fortsätter att pressa Hampel och där bakom jagar Balinski Zmarzlik, tills indianföraren på tredje varvet får något bekymmer med sin hoj och slår av. Punktering? Iversen pressar Hampel över mållinjen, förgäves.

Aktuell ställning: 40-32.

Heat 11: 5-1.

Lindbäck 3

Thörnblom 2

Thorssell 1

Ruud 0

Kommentar: Bra start av Lindbäck. Han går ut långt i materialet. Thorssell går förbi för en stund, men i fjärde kurvan får Lindbäck med sig farten och går förbi. Han har därefter bra fart och bevakar ledningen, och på näst sista varvet går Thörnblom förbi Thorssell och de håller undan och säkrar Indianernas andra femetta i kväll. Ruud slutar därmed kvällen på noll poäng.

Aktuell ställning: 36-30.

Inför heat 11: Thörnblom har problem. Fixar han starten? Det gör han - med en minuts marginal.

21.34: Strax dags för heat 11. Det tackar vi för med tanke på att NA går i tryck om mindre än en och en halv timme...

21.30: Nu går vi till en paus som förhoppningsvis är något avkortad.

Heat 10: 1-5

Vaculik 3

Kolodziej 2

Holta 1

Lindbäck 0

Kommentar: Lindbäck har bra fart ut från start, utmanar genom första böj men vågar inte sticka in näsan mellan Kolodziej och Vaculik. Istället tappar han all fart och släpper förbi Holta som var iväg som siste man. Holta går sedan en galen kamp mot Zmarzlik om andraplatsen. Otroligt jämnt, och det går inte att avgöra vem som tar andraplatsen. Men Zmarzlik gör det – med en noslängd. 5-1 för gästerna för andra gången på tre heat och nu skiljer plötsligt bara två poäng. Lindbäck till slut långt efter. Paus!

Aktuell ställning: 31-29.

Inför tionde: Nu börjar det fällas upp paraplyer i publiken. Japp, det har börjat regna. Det är en sådan kväll, uppenbarligen. Fattas bara att Henrik Brändh dyker upp i nomineringsheatet ...

Inför tionde: Indianerna byter reserv, sätter in Lindbäck (vars cykel just bärgas) istället för Thörnblom, medan Vetlanda toppar bort Thorssell mot Vaculik. Speakern berättar att det Lindbäck råkade ut för var ett "gashäng".

Heat 9: 3-3.

Iversen 3

Zmarzlik 2

Vaculik 1

Lindbäck 0

Kommentar: Iversens andra heat den här kvällen – och det inleds 21.16. Inte helt normalt när det inte handlar om regnuppehåll. Dansken får en bra start, men blir sedan omåkt av Zmarzlik, men det är bara tillfälligt. I fjärde kurvan smiter Iversen förbi fint och tar ganska enkelt hem heatet, som inte är så dramatiskt – förrän målgången. Då kraschar Lindbäck och cykeln fortsätter herrelös och voltar över sargen vid första kurvan. Lindbäck reser sig mödosamt upp. Frågan är hur det är ställt med hans cykel? Det här är en galen kväll, på alla sätt.

Aktuell ställning: 30-24.

Heat 8: 1-5

Hampel 3

Kolodziej 2

Balinski 1

Protasiewicz X

Kommentar: Kolodziej gör precis som förra gången, kommer iväg sist men hittar vägen runt och in i innerkurvan från ytterbanan. Kommer skjuten ur en kanon och är etta ut på första rakan, släpper sedan förbi Hampel och koncentrerar sig på att hålla Balinski. Det gör han framgångsrikt. Gästernas första femetta. Hampel revanscherar sig efter två dåliga starter med en trepoängare, och nu skiljer "bara" sex poäng igen.

Aktuell ställning: 27-21.

Dramatik när Kolodziej får mosa på över gräset för att klara tvåminutersregeln.

Men det är "Pepe" som utesluts. Måste ha varit kontakt, alltså. Omstart utan Indianernas lagkapten. Protasiewicz och Balinski kom iväg från starten i 5-1-läge, men Kolodziej körde som en vildhjärna i innern i första sväng och slängde sig in i andra som etta, hårt pressad av "Pepe", och sedan satt Vetlandaföraren i planket. Superstjärnan Hampel med ny usel start, klart sist iväg, men får ny chans nu.

Heatet stoppas. Kolodziej kör vilt och kraschar i utgången av andra kurvan. "Pepe" är närmast, men det ser inte ut att vara någon kontakt.

Inför heat 8: Vetlanda toppar igen. Ut med Ruud och in med Hampel - trots att han nollade senast. Blir därmed ett inofficiellt polskt mästerskap med och mot Kolodziej och "Pepe" och Balinski.

Inför heat 8: Traktorn inne och preparerar lite.

Heat 7: 3-3.

Kolodziej 3

Kylmäkorpi 2

Holta 1

Hampel 0

Kommentar: Kolodziej får en bra start – stjärnan Hampel får det inte. Kylmäkorpi ser fortsatt snabb ut och hotar Kolodziej hela vägen, men kommer aldrig förbi. Hampel aldrig när att ta sig förbi Holta och gästernas toppning får inte resultat. Hampels blott tredje sistaplats på 50 heat i år.

Aktuell ställning: 26-16.

Inför heat 7: Vetlanda toppar. Kling ut - Kolodziej in.

Heat 6: 5-1

Protasiewicz 3

Balinski 2

Vaculik 1

Zmarzlik 0

Kommentar: ”Pepe” står still i starten medan Balinski exploderar ut från ytterbanan. Men ”Pepe” hittar ett insidesspår och ur första sväng flyger indianförarna som etta och tvåa – men ser inte varandra och är millimeter från att smälla ihop. ”Pepes” parspeedway har varit omdiskuterad senaste veckan – med all rät av det agerandet att döma. Ändå kvällens första femetta och plötslig tiopoängsledning för Indianerna. 18 poängs överläge i jakten på bonuspoängen, dessutom.

Aktuell ställning: 23-13.

Heat 5: 4-2.

Kylmäkorpi 3

Kling 2

Thörnblom 1

Thorssell FX

Kommentar: Kling tar starten. Kylmäkorpi kör om Thörnblom och tar sedan upp jakten på Kling. Strax före varvning inför slutvarvet kör han också om elegant. Kylmäkorpis andra trepoängare och första gången i kväll som någon vinner från de två ytterbanorna.

Aktuell ställning: 18-12.

Omstart i heat 5. Utan Thorssell, som blir utesluten.

Heat 5 stoppas. Helt plötsligt är de bara tre in i tredje sväng. Thorssell går i backen i första sväng från ytterbanan. Reser sig mödosamt upp.

20.42: Nu gör solen comeback! Mäktigt.

Inför heat 5: Indianernas lagledare Daniel "Dalle" Andersson Bäckström intervjuas angående att banprepareringen tog så lång tid: "Det är synd att det ska bli så här. Jag tyckte banan såg bra ut. Materialet var lite dåligt i svängarna, men mina gubbar tyckte det var okej, de vill åka med mycket material på banan", säger Dalle och tycker att det togs bort för mycket material från banan.

Heat 4: 4-2.

Iversen 3

Kolodziej 2

Lindbäck 1

Ruud 0

Kommentar: Iversen och Kolodziej går en kamp i första sväng som dansken vinner. Lindbäck ut sist men går om Ruud i andra böjen, utmanar sedan Kolodziej på andra varvet, men kan aldrig riktigt hota. Förväntad slutställning i heatet. Ett snabbt heat, går i mål på 63,8 sekunder, endast fem tiondelar från Nicki Pedersens banrekord.

Aktuell ställning: 14-10.

Heat 3: 3-3.

Hampel 3

Protasiewicz 2

Balinski 1

Kling 0

Kommentar: Bra start av ”Pepe” som tar tidigt grepp framför Hampel. Men i fjärde kurvan kör Hampel förbi och håller sedan sin ledning in i mål, även fast ”Pepe” utmanar hela vägen. Kling körde om Balinski samtidigt som Hampel körde om ”Pepe”, men ett varv senare kan Balinski ta tillbaka tredejplatsen.

Aktuell ställning: 10-8.

Inför heat 3: Vi passar på att påminna om ställningen: 7-5 till Indianerna. Nu tredje heatet med "Pepe" och Balinski för Indianerna mot Hampel och Kling i Vetlanda.

20.30: Nu ombeds funktionärerna inta sina platser. Ska vi få se lite speedway igen, månne?

20.28: Hyveln lämnar banan. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Om det är sista gången i kväll? Ingen aning, där heller.

20.26: Om en minut har det gått en timme sedan vi senast fick se några cyklar ute på banan, när andra heatet gick i mål. Både i Motala och Målilla har de redan hunnit till pausen efter tio av 15 heat.

20.25: Det hyvlas vidare runt starten, och speakern kommer med mer info: "Det är väldigt, väldigt löst ute på de två yttersta startspåren och därunder är det hårt. Nu försöker man komma ned till det hårda."

20.22: Hyveln in - igen!!!

20.21: Så ska väl domare Anderberg säga sitt också. Fortsatt snack nere på banan, men ingen information når oss och ingången till depån är tillbommad, så vi får avvakta med intervjuerna till efter matchen. Det här kommer bli en snackis.

20.20: Kylmäkorpi också ute och sparkar. Traktorn lämnar banan.

20.18: Traktorn är inne och kör, fortfarande. "Pepe" tar en sprint över innerplanen och inspekterar startområdet. Och nu kommer Hampel och gästernas lagledare Fredrik Staaf ut på banan också. Är alla nöjda nu?

20.15: Hyveln lämnar - men traktorn är kvar och kör vidare. 45 minuter efter andra heatet avslutades.

20.14: Rune Holta interjuvad av speakern om banan, hur han upplevde den i första heat: "Det var svårt att svänga in i första sväng. Nu har de tagit bort lite material, så det kommer bli kanon."

20.12: Nejnej, hyveln och traktorn kör vidare igen.

20.10: Nu står maskinerna still vid mållinjen och innerkurvskritningen är återställd. Är det dags för start? Vågar vi hoppas på det?

20.08: Vetlandaförarna står fortfarande kvar vid depåräcket och gestikulerar. Inte nöjda än? Tveksamt. Hyveln smyger runt och traktorn kör och kör.

20.07: Jaha. Nu är traktorn inne också och preparerar. Hyveln? Japp, den är kvar. Snart 40 minuter sedan vi avslutade heat 2.

20.04: Föraren som kör hyveln bara mosar på. Håller på att köra över ungefär hälften av de båda lagens förare när han backar. En gubbe ur banpersonalen fick nästan kasta sig ur vägen.

20.00: "Det kommer några droppar nu", säger gubbarna som står framför oss på pressläktaren (som är under tak). Är det en sådan kväll?

19.58: Och nu är hyveln ute igen!!!! Vad är det som händer?!

19.55: Parodin fortsätter. 25 minuters avbrott. Och ingen har någon aning om när det dras igång. Ett helt koppel av lagledare och förare inspekterar banan, tillsammans med domare Johan Anderberg. Men efter ett tag varnar speakern och säger till på skarpen: "Endast lagledare och lagkaptener och banpersonal får vara ute på banan. Ni vet själva vilka bestämmelser som gäller. Innan alla andra har lämnat banan kommer inga maskiner ut för att preparera banan." 

19.51: Traktorn har lämnat. Nu ska vi bara få av alla förare som är ute och känner på den nypreparerade banan. Sedan kanske vi kan köra tredje heatet. Innan regnet kommer ...

19.50: Antonio Lindbäck intervjuas av speakern om banan. "Det var lite svåråkt. Och vissa ställen behövde fixas till, så vi kan ha en säker tävling. Nu har de fått i ordning det riktigt bra, så det kommer bli bra speedway nu."

19.49: Nu lämnar hyveln banan. Men traktorn är kvar.

19.48: Här fortsätter kalabaliken. Nu är traktorn inne och preparerar också.

19.43: Hyveln fortsätter köra. Och speakern levererar lite skön information: "Som ni alla vet när det gäller banpreparering så finns det olika uppfattningar. Det har varit mycket gestikulerande. Och det är inte bara banan som har fått sig en avhyvling ..."

19.39: Förarna står några meter in på banan med armarna i kors och väntar tålmodigt. Vissa, "Pepe" och Lindbäck, försöker trampa rätt lite av egen maskin. Och hyveln fortsätter runt ...

19.35: Man upphör aldrig att förvånas av speedway. Indianlaget har varit samlade sedan i går, måndag, och har snackat igenom om vad de vill ha för typ av bana till i kväll. Det berättade "Dalle" inför matchen när han blev intervjuad av speakern. Och det har varit helt perfekt väder nu i dagarna två. Alltså borde banan vara i perfekt trim. Men ändå - efter två heat så måste hyveln in och köra X antal varv för att fixa till det. /Scherman

19.33: Nu är förarna ute och sparkar i materialet. Hyveln på väg ut i depån, men "Dalle" pekar och visar. "Där är det vallar också, kör ett par varv till". /Brännmyr

Hyveln ut på banan, eftersom förarna anser att banan är "lite vallig". Det ser väldigt torrt ut, också. Ryker rejält på vissa ställen. Indianerna har redan spräckt min förhandskalkyl i båda första heaten. /Brännmyr

Heat 2: 4-2.

Lindbäck 3

Thoresell 2

Thörnblom 1

Ruud TT

Kommentar: På tredje försökte tar Lindbäck, den klart mest rutinerade, hem svenskuppgörelsen i första reservheaetet. Leder från start till mål, egentligen aldrig utmanad efter första svängen. Thörnblom gör några tafatta försök att hämta fart ute i materialet, men lyckas inte sätta någon riktig press på Thorssell.

Aktuell ställning: 7-5.

Ny omstart. Ruud brakar in i tejpen, utesluten för touch the tape, förstås. I andra omstarten blir det därmed superläge för Indianerna att ta ledningen i matchen.

Omstart av andra heatet på grund av "orolig" start. Vetlanda såg ut att komma iväg i 5-1-läge när Ruud slog av på takten in i första kurvan och Thörnblom fastnade där bakom, samtidigt som Thorssell och Lindbäck utmanade om ledningen. Då blev det rödflagg. Alla förare får starta om.

Heat 1: 3-3.

Kylmäkorpi 3

Zmarzlik 2

Vaculik 1

Holta 0

Kommentar: Holta och Kylmäkorpi får bra start. Ser för en kort sekund ut att vara 5-1-läge för Indianerna. Men Holta försvinner ut i materialet och därefter är det följa John-speedway till 3-3. Kylmäkorpi stabil.

Aktuell ställning: 3-3.

19.12: Då åker vi. Dags för heat 1.

19.04: Lineup nu och bara minuter tills tejpen lyfter för första heatet. Holta och Kylmäkorpi mot starka Vetlandaduon Vaculik och Zmarzlik. 4-2-läge för gästerna, men Kylmäkorpi blandar och ger och heatet kan lika gärna sluta med Indian-övertag. / Brännmyr

19.01: Förarna inne. Ett varv medelst släp efter fyrhjuling har avverkats. Dags för presentation. /Scherman

18.55: Någon mer sol blir det nog inte i kväll, åtminstone inte i Sannahed. Jag kanske låter som en typisk närking nu, men det börjar bli rätt så mörkt på himlen oroväckande snabbt nu. Åskådarna ser inte direkt ut att vara förberedda på ett eventuellt regn, snarare ser de ut att komma direkt från stranden.

18.51: Största utropstecknet i Vetlanda är förstås Jaroslaw Hampel som tagit två GP-segrar under våren och som tagit flest poäng av alla förare i årets elitserie (110 på 48 heat efter 27 segrar och tolv andraplatser). /Brännmyr

18.49: Lagledarna intervjuas på innerplan. "Dalle" får, förstås, återigen frågan om Emil Sajfutdinov och upprepar att han "förstås inte kommer att köra något mer för Indianerna", att han begått kontraktsbrott och att det nu är en styrelsefråga i Indianerna vad som händer. Tillägger att "det är Emils manager som styr, Emil har inget emot klubben, han skulle gärna komma hit och köra". /Brännmyr

18.46: Niels-Kristian Iversen var direkt bedrövlig borta mot Hammarby senast. Indianernas superdansk har dock av tradition haft det väldigt svårt på Gubbängen. Räkna med bättre leverans av Iversen i kväll. /Scherman

18.42: Går heaten helt enligt snitten kommer matchen sluta 44-46 efter åtta 3-3-heat och tre respektive fyra 4-2-segrar till lagen. Så förutsägbart kommer det förstås inte bli. Kan Indianförarna komma upp i normal hemmastandard och utnyttja Vetlandas ihåliga lag med tre tunna svenskar i Kling, Thorssell och Ruud ska det kunna bli hemmaseger. /Brännmyr

18.39: Indianerna har alltså åtta poäng till godo på Vetlanda i kampen om bonuspoängen. /Scherman

18.33: Tre raka förluster för guldtippade Indianerna. Fyra raka har Indianerna inte haft sedan säsongsinledningen 2009. Då vann Indianerna premiären, men torskade sedan fyra raka fighter. /Scherman

18.31: Nu är vi på plats på Ixa maxi arena, jag och Brännmyr. Fortsatt soligt och varmt, omkring 26 grader. Men det ser oroväckande mörkt ut. Hoppas inte det där regnovädret som väntas komma in i natt anländer redan i kväll. /Scherman

Laguppställningarna, Indianerna: 1) Rune Holta, 2) Joonas Kylmäkorpi, 3) Piotr Protasiewicz, 4) Damian Balinski, 5) Niels-Kristian Iversen, 6) Antonio Lindbäck, 7) Mathias Thörnblom.

Elit Vetlanda: 1) Martin Vaculik, 2) Bartosz Zmarzlik, 3) Jaroslaw Hampel, 4) Ricky Kling, 5) Jausz Kolodziej, 6) Jacob Thorsell, 7) David Ruud.

Försnack:Krisen har varit total för Indianerna. Emil Sajfutdinov har vägrat köra och har nu gjort sin sista match för klubben. Samtidigt har Antonio Lindbäck dragits med stora problem vid sidan av banan. Dessutom hamnade den svenske GP-stjärnan i bråk med lagkamraten Piotr Protasiewicz i förra veckans match mot Hammarby.

Till råga på allt upplever Indianerna en sportslig kris. Laget som var favorit till SM-guldet inför säsongen har nu tre raka förluster och är nu bara femma i tabellen på nio poäng. Senast blev laget slakat av Hammarby med 55-35.

En poäng bakom Indianerna skuggar kvällens motståndare Vetlanda som inledde säsongen svagt, men har kommit igång så sakteliga. Senast blev det seger med hela 60-30 mot ett visserligen skadedrabbat Smederna.

När lagen möttes i den tredje omgången nere i Vetlanda vann Indianerna med 49-41 och har således åtta poäng till godo på bonuspoängen.

I Indianerna är Damian Balinski åter efter sin axelskada. Krzysztof Jablonski ställs därmed åt sidan.

Mer läsning

Annons