Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianerna föll i dramatiskt toppmöte

Toppmötet mellan Smederna och Indianerna blev precis så dramatiskt som det anstår ett toppmöte. Först i nomineringsheatet avgjordes matchen – till Smedernas fördel.

Annons

Indianerna kom tillbortamatchen mot nykomlingen och tillika succélaget Smederna med samma lag som i storsegern mot Vargarna senast. Med andra ord med VM-ledaren Emil Sajfutdinov utanför laget.

Och det blev en jämn, rafflande tillställning på Gröndal där inget av lagen kunde dra ifrån någon gång. Indianerna hade ledningen tidigt i matchen. Sedan vände Smederna och ledde från heat sju till tolv innan Indianerna kom tillbaka och ordnade likaläge inför nomineringsheatet.

Där kunde dock inte Niels-Kristian Iversen, som kört fullt, inte ta sin femte heatseger utan blev tvåa och Smederna tog hem biffen med 46–44. Indianernas stora segerchans kom i det 13:e heatet när Smedernas Andreas Jonsson inte kom till start. Men i stället kunde hemmaförarnas Grigory Laguta vinna det heatet.

Noterbart är att förre Indianstjärnan Magnus "Zorro" Zetterström var poängbäst för Smederna med sina tolv inkörda poäng.

Smederna: Magnus Zetterström 12, Grigory Laguta 10+1, Andreas Jonsson 8+2, Peter Karlsson, 6+2, Kenni Larsen 5, Kryzstof Buczowski 3, Oliver Berntzon 2.

Indianerna: Niels-Kristian Iversen 14, Rune Holta 8, Joonas Kylmäkorpi 6, Antonio Lindbäck 6, Damian Balinski 5+2, Piotr Protasiewicz 5+1, Mathias Thörnblom 0.

Läs mycket mer i onsdagens NA, papperstidningen, eller köp den som e-tidning här nedan i morgon, onsdag.

Jimmie Larsson och Johan Tollén direktrapporterade från Gröndal (senaste uppdateringarna överst):

Heat 15: 4-2.Laguta 3

Iversen 2

Jonsson 1

Holta 0

Kommentar: Holta vek ner sig när det gällde som mest. Var aldrig med i racet. Iversen försökte, men fick aldrig kontakt förrän i sista kurvan. Då gjorde han en rejäl attack och var på väg om, det blev spänning in i det sista. Men Laguta stängde igen till hemmapublikens stora jubel.

Slutställning: 46-44.

Heat 14: 3-3. Iversen 3

Larsen 2

Protasiewicz 0

Jonsson 1

Kommentar: Mycket riktigt håller Iversen. Trycket var på honom, men han är hur säker som helst och tar sin fjärde raka heatseger. Varken Larsen eller Jonsson är nära att hota. ”Pepe” fick problem tidigt och fick sedan stopp.

Aktuell ställning: 42-42.

Heat 13: 3-3.Laguta 3

Kylmäkorpi 2

Balinski 1

Karlsson -

Kommentar: Dramatiskt! Det börjar med att Peter Karlsson inte kommer till start – och utesluts. Indianerna får gratischans. Men klarar inte av att utnyttja det. Laguta går om Kylmäkorpi efter två varv och håller trean in i mål. Svagt av Indianerna att inte kunna utnyttja gratischansen bättre. Mycket hänger på Iversen inför de två avslutande heaten. Om han vinner det som återstår så har Indianerna minst kryss. Och han har varit stekhet.

Aktuell ställning: 39-39.

Heat 12: 1-5.Holta 3

Protasiewicz 2

Buczkowski 1

Larsen 0

Kommentar: 5-1-läge för Indianerna på förhand – och så blev det. Men det var väldigt underhållande och stentufft länge. Stentufft om förstaplatsen till en början mellan Holta och Buczkowski. Holta gick om, och då tog ”Pepe” upp kampen med Buczkowski om andraplatsen och körde om på sista varvet. Svängde fram och tillbaka. Mycket viktigt för Indianerna. Det här blir en rysare.

Aktuell ställning: 36-36.

Heat 11: 4-2.Zetterström 3

Lindbäck 2

Berntzon 1

Thörnblom 0

Kommentar: Lindbäck var på väg att ge ”Zorro” en match ett tag. Men ”Zorro” visade att gammal är äldst, som det heter. Det är sen gammalt. Thörnblom var långt efter från första varvet, var aldrig nära att hota. Fyra heat kvar. Indianerna måste höja sig.

Aktuell ställning: 35-31.

Nu paus.

Heat 10: 2-4.

Iversen 3

Jonsson 2

Lindbäck 1

Zetterström 0

Kommentar: Indianernas tur att byta reserv. Thörnblom ut – Lindbäck in. ”Zorro” fick dubbelheat, och trots hans formtopp räckte det inte till. Nu är det Iversen som har tre raka heatsegrar. Lindbäck var före Jonsson efter första varvet, såg ut att kunna knäppa honom på näsan. Men Jonsson svarade på tredje och tog andraplatsen.

Aktuell ställning: 31-29.

Heat 9: 4-2.

Zetterström 3

Holta 2

Larsen 1

Kylmäkorpi 0

Kommentar: Smederna byter in ”Zorro” i stället för Berntzon. Och ”Zorro” tar hem sin tredje raka heatseger. Den förre Indianstjärnan är stekhet. Bakom Zetterström var det öppet. Holta fick kämpa hårt mot Larsen, men fixade det. Tur för Indianerna.

Aktuell ställning: 29-25.

Heat 8: 3-3.

Iversen 3

Buczkowski 2

Laguta 1

Lindbäck 0

Kommentar: Iversen fick en fantastisk start. Gick ut på hundra procent – och sedan ööökade han (som ”Sudden” i Nile City skulle sagt). Körde hem det hur enkelt som helst. Däremot hade Lindbäck det lika tungt som ”Pepe” senast. Väldigt uppdelat: Iversen överlägsen etta, sedan Smedernas två förare och allra sist en akterseglad Lindbäck.

Aktuell ställning: 25-23.

Inför heat 8: Nu vattnas det igen.

Heat 7: 5-1.Karlsson 3

Jonsson 2

Balinski 1

Protasiewicz 0

Kommentar: Riktigt bottennapp av Indianerna. Smederna leker hem heatet och sin andra femetta. ”Pepe” hade jätteproblem från start och var nästan ett halvt var efter Peter Karlsson. ”Pepe” vann sitt förra heat – nu är han sist. Ojämn. Smederna nu i ledning för andra igen.

Aktuell ställning: 22-20.

Heat 6: 2-4Holta 3

Laguta 2

Kylmäkorpi 1

Buczkowski 0

Kommentar: Underhållande heat igen. Först på tredje varvet körde Kylmäkorpi om Buczkowski. Viktigt för Indianerna. Holta nollade i första heatet – och tog nu tung revansch. Körde riktigt imponerande.

Aktuell ställning: 17-19.

Heat 5: 5-1.Zetterström 3

Karlsson 2

Balinski 1

Thörnblom 0

Kommentar: Thörnblom fortsatt helt iskall. Ett heat där mycket talade för femetta för Smederna – men Balinski hade Karlsson på gaffeln i början, och var om ett tag. Men på andra varvet svarade Karlsson och tog tillbaka andraplatsen, som han höll – även fast Balinski hotade på nytt, dock förgäves. Svängigt och underhållande heat.

Aktuell ställning: 15-15.

Inför heat 5: Sladdpaus.

Heat 4: 2-4.

Iversen 3

Larsen 2

Lindbäck 1

Berntzon 0

Kommentar: Larsen var på väg om ett par gånger. Alla trodde att han var på väg, men en djup suck från hemmapubliken när Iversen lyckades svara och vinna. Var 5-1-läge för Indianerna på förhand – men Lindbäck höll inte mot Larsen. Spekuleras om 4 000 i publiken, mycket bra publiksiffra i så fall. Smederna är stekheta i Eskilstuna.

Aktuell ställning: 10-14.

Heat 3: 1-5.Protasiewicz 3

Balinski 2

Laguta 1

Buczkowski 0

Kommentar: Viktig femetta för Indianerna i det helpolska heatet. ”Pepe” och Balinski utmanas hela vägen av Laguta. Det är hårt, men Indianförarna kör smart och håller undan.

Aktuell ställning: 8-10.

Inför heat 3: Banan vattnas – igen.

Heat 2: 4-2.Zetterström 3

Lindbäck 2

Berntzon 1

Thörnblom 0

Kommentar: Zetterström inspirerad, tar hem heatet hur lätt som helst. Lindbäck kunde aldrig hota ”Zorro”, fick istället se till att hålla tvåpoängaren före Berntzon. Tufft första och andra varven, sedan håller Lindbäck undan. Thörnblom aldrig nära att nå en poäng, hade det jobbigt.

Aktuell ställning: 7-5.

Heat 1: 3-3.Kylmäkorpi 3

Jonsson 2

Karlsson 1

Holta 0

Kommentar: Kylmäkorpi tar starten, och kontrollerar heatet ju längre det går. Jonsson försöker hota, men lyckas inte. Holta såg ut att ha det rejält jobbigt. Vi noterar även att det är väldigt välfyllt på läktarna.

Aktuell ställning: 3-3.

19.14: Banan vattnad nu. Blir lite försenat, men ska snart vara klat för första heatet. /Tollén

19.07: Förarpresentation nu. Men fortfarande lite kaosartat. Speakerns mick har superlågt ljud. Hörs nästan ingenting. /Tollén

19.00: Förarna på väg in.

18.59: Nu verkar det lösa sig. Gissa vem som drog i trådarna? Förre toppdomaren i fotboll, Peter Fröjdfeldt. Han är inte bara coach för nio av domarna i superettan numera, han är även idrottschef i Eskilstuna kommun. Och det räckte, för nu verkar det ha ordnat sig med luftstaketen. /Tollén

18.56: Problem med luftstaketet. Det är ingen luft i det, och det är ju naturligtvis inte bra. Första rapporterna skvallrar om någon propp som har gått. Funktionärer springer runt med sladdar och pratar i telefon. Det är allmänt kaos. Matchstarten lär bli framflyttad. Bara i speedway ... /Tollén

18.50: Surrade nyss med Smedernas lagledare Stefan Jarl i depå . Han beklagade sig över den bristande uppmärksamhet som Smederna, enligt honom, får i lokalmedia. Här är det handboll som gäller. /Tollén 

18.44: Intressant att se vad förre Indianikonen Magnus "Zorro" Zetterström kan göra. Han är ingen ungdom längre men lär vara sugen att visa sina gamla klubb att han fortfarande håller. Kaptenen kör som reserv för Smederna. /Tollén

18.43: Kvällens första heat närmar sig för förarna som just nu varvar upp sina motorer. Först ut i solskenet är Smedernas Andreas Jonsson och Peter Karlsson mot Joonas Kylmärkorpi och Rune Holta för Indianerna. Noterbart är att ryske VM-ledaren Emil Sajfutdinov är petad i indianlaget. /Larsson

Förhandssnack:

Noterbart är att Indianerna, som ligger tvåa på samma poäng som ledande Piraterna, väljer att ställa över VM-ledaren Emil Sajfutdinov, som själv sa ifrån vid senaste storvinsten hemma mot Vargarna.

Namnstark nykomlingI stället fortsätter Rune Holta som ordinarie och Antonio Lindbäck, som var petad i Polen senast, kör på reserven tillsammans med Mathias Thörnblad. Eskilstunas stolthet, tillsammans med handbollsklubben Guif, matchar en stark startsjua som nykomling. Toppar finns i Andreas Jonsson och superrutinerade Peter Karlsson. Ex-indian-ikonen Magnus Zetterström har inte heller långt till banan från sitt hem i Torshälla utanför Eskilstuna.

Race off klockan 19.12.

Mer läsning

Annons