Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Speedwaykonflikten är över

Konflikten mellan förbund och ligaförening som skakat speedway-Sverige är över. 

Annons

Realtionen mellan Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet (Svemo) och Elitspeedway Sveriges ekonomiska förening (ESS), har varit minst sagt stökig. Anledningen är att ESS känt sig lurade av Svemo och inte varit överrens om hur tv-pengar och marknadsrättigheter ska fördelas. ESS hade planer på att bilda ett eget förbund helt fristående från Svemo, men under torsdagen kom beskedet att parterna enats om ett avtal.

Det nya avtalet sträcker sig fram till 2017 och består av fyra centrala områden för klubbarnas elitserieverksamhet.

* Fördelning av TV-intäkter mellan förbund och ESS.

* Rättighet att sälja nyhetsrätter från elitserien.

* Rättighet att sälja namnet för elitserien i speedway.

* Övriga (lokala) marknadsrättigheter.

Från klubbarnas sida ser man det som en stor framgång.

– Genom det här avtalet ges elitserieklubbarna möjlighet att styra över delar av intäkterna och hur de ska spenderas. Vi är mycket nöjda med avtalets innehåll och ser fram emot att tillsammans med Svemo arbeta för speedwaysportens utveckling i Sverige, säger Börje Bellinger, talesperson för ESS i ett pressmeddelande.

Tack vare att klubbarna kommer tillåtas att agera med självständigt enligt de nya avtallet läggs också planera att bilda ett eget fristående förbund på is.

– I och med att Svemo styrelse beslutat att Track Racing-sektionen ska bedrivas med ett mer övergripande självständigt ansvar än tidigare lägger vi de planerna på is. Samtidigt arbetar vi och Svemo Trackracing tillsammans vidare med att utveckla en organisationsmodell hur svensk speedway ska organiseras. Det ska presenteras under våren, säger Börje Bellinger.

Läs mycket mer om det nya avtalet i fredagens NA, papperstidningen! Den kommer du också att kunna köpa som e-tidning.

Mer läsning

Annons