Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindgren och Lindbäck världsmästare efter drama

Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck är världsmästare – efter ett jättedrama i två sista heaten.

Annons

Danmark hade guldet i sin hand inför de två sista heaten, men två nollor gjorde att Sverige kunde hämta in de fyra poängen och ta första lag-VM-guldet sedan 2004.

Kenneth Bjerre stopp i starten i den 19:e heatet, sedan blev Indianernas superstjärna Niels-Kristian Iversen utesluten ur det 20:e och sista efter att ha prejat Przemyslaw Pawlicki, gått omkull själv och kraschat in i Chris Holder. "Ett dåligt domslut, det är inte rättvist. Iversen kom i högre fart och hade ingen möjlighet att väja", säger Danmarks förbundskpaten Anders Secher till Viasat.

Samtidigt fixade Fredrik Lindgren en heatseger i det 19:e heatet och Andreas Jonsson en ny i det 20:e. Sex poäng som innebar att Sverige gick om och vann med två pinnar.

Indianernas svenske stjärna Antonio Lindbäck var med senast Sverige vann, 2004, i ett lag som bland annat innehöll Tony Rickardsson. Nu är han världsmästare igen.

För Örebroföraren och Indianernas lagkapten Fredrik Lindgren var det allra första guldet efter två silver och fyra bronsmedaljer.

I laget ingick också Jonsson och Linus Sundström.

– Jag är väldigt glad. Vi är väldigt tajta i laget, vi har snackat ihop oss mycket i laget om inställningar och banan och det gjorde att vi kunde ta viktiga extrapoäng här och där, säger Andreas Jonsson till Viasat direkt.

Jonsson passade också på att hylla Peter Ljung, som petades ur det svenska laget inför finalen, till fördel för Lindgren.

– Ljung har varit högst delaktig i dag också. Det är otroligt viktigt att ha en kille som står vid sidan och ser vad man gör rätt och fel och hur man ska skruva på inställningarna, för när man är ute på banan är man så adrenalinfylld att man inte vet vad som händer, säger Jonsson till Viasat.

För Iversen var det förstås betydligt jobbigare. Förlust på hemmaplan, utesluten i sista heatet. Silvret tröstade föga.

– Det är svårt att förklara hur jag känner just nu. Jag slängde bort allting. Jag har tyvärr inget mer att säga, sa Iversen, med tårar i ögonen direkt efter Sveriges seger, till Viasat.

Sverige samlade ihop 34 poäng, Danmark alltså tvåa på 32 medan Polen knep bronset på 27, en poäng före Australien, efter att Maciej Janowski hållit Chris Holder bakom sig i det allra sista heatet.

Jonsson körde in tolv poäng, Lindgren elva, Lindbäck sju och Sundström fyra för Sverige.

Guldet var Sveriges tionde i lag-VM genom tiderna.

Mer läsning

Annons