Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fin indian-skalp i Småland

Indianerna tog en ny seger i Smålandsskogarna i kväll när Dackarna stod för motståndet. 51-39 till slut, en övertygande vinst.

Annons

Matchen kom i gång sent, en timme och en kvart, efter att himlens portar öppnat sig strax före första heatet. Men när det väl blev match tog Indianerna omedelbart greppet, och ledde matchen igenom.

Dackarna höll sig kvar ett par gånger genom lyckade toppningar, men med ett heat kvar kunde Indianerna definitivt avgöra.

Indianerna otroligt mycket jämnare som lag. Kylmäkorpi sämst på fem pinnar, det hade han varit fjärde bäst på i Dackarna. Indianerna vinner reservheaten, som vi sa skulle vara avgörande, med 11-4.

Niels Kristian Iversen 13, Emil Sajfutdinov 9+2, Piotr Protasiewicz 7, Damian Balinski 6+1, Mathias Thörnblom 5+1 och Joonas Kylmäkorpi 5 grejade lagsegern.

Läs mycket mer i onsdagens NA, papperstidningen, som även kan köpas som e-tidning här nedan.

NA:s Jonas Brännmyr och David Hellsing är på plats i Målilla och rapporterade direkt heat för heat. Läs deras rapporter här nedan.

Heat 15: 1-5.

1) Iversen.

2) Sajfutdinov.

3) Lindgren.

4) Jepsen Jensen.

Kommentar: Iversen tar starten, men det här heatet kommer vi komma ihåg för Sajfutdinovs galet fräcka körning från yttern genom hela fältet för att flyga ut ur innerkurvan och på andraplats ur första kurvan. Galen körning, Dackarna fattade ingenting och det sammanfattar också matchen.

Slutresultat: 39-51.

Heat 14: 3-3

1) Iversen

2) Dudek

3) Lindgren

4) Protasiewicz

Kommentar: Ganska odramatiskt. Iversen tar starten, har en liten kamp inledningsvis med Dudek. Men dansken visar klassen och drar ifrån. Pepe hopplöst efter, men vad gör det då Indianerna säkrar segern.

Aktuell ställning: 38-46

Heat 13: 1-5

1) Sajfutdinov.

2) Balinski.

3) Jepsen Jensen.

4) Watt.

Kommentar: Här trodde man att Dackarna skulle gå och utjämna, men så reser sig Sajfutdinov och tar kvällens första trea. Snabbast iväg och svarade sedan för riktigt fin parspeedway ihop med Balinski. Polacken stängde innern, ryssen yttern. Watt, med tre raka treor, fick en dålig start från yttern. Ingen har vunnit från yttern hittills i den här matchen. Watt var snabbast i fältet men blev hårt stängd hela vägen och la sig på sista långsidan, utan åtgärd från domarna. Nu räcker två poäng för att Indianerna ska avgöra!

Aktuell ställning: 35-43.

Heat 12: 5-1

1) Jepsen Jensen

2) Lindgren

3) Protasiewicz

4) Kylmäkorpi

Kommentar: Ännu en lyckad toppning av Dackarna. Jepsen Jensen åter som skjuten ur en kanon i starten. Pepe och Kylmäkorpi skuggar, men Lindgren hittar ett spår och tar sig förbi båda indianförarna. Åter parspeedway i världsklass. Indianförarna har bra fart men kan inte svara.

Aktuell ställning: 34-38

Hoegaard toppas bort igen. In med Jepsen Jensen som kört in åtta poäng på tre heat.

Heat 11: 2-4

1) Thörnblom.

2) Larsson.

3) Lindbäck.

4) Gustafsson.

Kommentar: Thörnblom, under över alla under, flyger iväg i starten och domienrar hela heatet. Antonio kommer sämre iväg men flyger som skjuten ur en kanon på bortre långsidan. Tvingas sedan backa tillbaka, och får fightas hela vägen. Knäcker till sist Simon Gustafsson, men klarar inte av Joel Larsson. Första reservheatet var Indianernas hittills enda femetta i matchen. Nu blir det 4-2. Dackarnas Kumlason Simon slutar matchen på en poäng efter fyra heat. Åttapoängsledning för Indianerna nu. Toppningsläge för Dackarna.

Aktuell ställning: 29-37.

Kort paus efter tio heat: Kylmäkorpi har tagit fem poäng på två senaste heaten och hans plötsliga uppvaknande från de döda är det som håller Indianerna före Dackarna den här kvällen. Iversen bra som vanligt, men har inte fått till sina starter och får jobba mer än vanligt. Antonio inledde bra men har inte plockat lika många poäng som förväntat. 7-2 till Indianerna på reservplats hittills, ändå. Det är starka papper.

Jepsen Jensen, den unge succédansken, klart bäst i Dackarna med åtta pinnar på tre heat. Bara Pepe som fått stopp på honom. Lindgren står på sex, Dudek på fem. I Indianerna Iversen sju, Pepe sex (på två heat, fullt) och Kylmäkorpi och Lindbäck på fem (men då har Lindbäck redan kört fyra heat).

Heat 10: 1) Iversen

2) Dudek

3) Lindbäck

4) Larsson

Kommentar: Märkligt heat. Det är egentligen ingen som kommer iväg ordentligt i starten. Men Iversen får bra fart på yttern och tar sig förbi samtliga. Dudek tvåa i första böj men får släppa förbi Lindbäck. Ser sedan ut att bli en säker femetta för gästerna. Men så går Lindbäck ut för långt på tredje varvet och Dudek smiter förbi. Ser nästan nonchalant ut. Nåväl, nu fyrtvåa för Indianerna som drar ifrån och leder med sex poäng. Men Dackarna får inte toppa i nästa heat då det är reservheat. Sladdpaus just nu. Ingen normallång paus efter tio heat alltså

Aktuell ställning: 27-33

Heat 9: 2-4.

1) Kylmäkorpi.

2) Lindgren.

3) Sajfutdinov.

4) Gustafsson.

Kommentar: Kylmäkorpi flyger in i första kurvan och lyckas manövrera ut cykeln i ledning. Pressas sedan våldsamt av Lindgren hela vägen men håller undan. Sajfutdinov får sämre start och verkar inte ha någon riktig fart i dag, utmanas länge av Simon Gustafsson som dock står kvar på en poäng efter tre heat. Kylmäkorpi visar en fart och ett fighterhjärta vi inte sett tillstymmelse till tidigare under säsongen.

Aktuell ställning: 25-29.

Heat 8: 5-1

1) Jepsen Jensen

2) Lindgren

3) Iversen

4) Lindbäck

Kommentar: Dackarna toppar och sätter in Lindgren i stället för Hougaard. En toppning som går hem. Dackarnas förare flyger iväg. Både Iversen och Lindbäck har bra fart och hänger med. Problemet är bara att Jepsen Jensen och Lindgren bjuder på parspeedway i absolut världsklass. Iversen gör ett desperat försök i sista kurvan men lyckas inte. Helt plötsligt skiljer bara två poäng i Indianernas fördel.

Aktuell ställning: 23-25

Helt plötsligt är Dackarnas lagledare ute och beordrar sina förare att köra in i depån igen. Förarna i de båda lagen återvänder in. Mycket märkligt. Men nu räknar vi ner tvåminutersklockan igen och snart dags för heat 8. Och förarna återvänder. Får luska i vad som hände efter matchen.

Dackarna ligger under med sex och toppar in Lindgren istället för Hougaard i åttonde. Det har slutat regna.

Samtidigt tilltar regnet igen. Och vi är ett heat kort om att kunna avsluta. Efter åtta heat står resultatet om matchen skulle brytas, men vi har bara kört sju. Nu samlar sig tävlingsledningen igen. Sladdpaus pågår, frågan är vad som händer efter den.

Heat 7: 2-4.

1) Protasiewicz.

2) Dudek

3) Balinski.

4) Watt.

Kommentar: Vilken speedway! Pepe sist iväg, men kör som en vilde, är uppe i ledning efter ett varv. Dudek tog starten, men fick lite resning ur första böj. Tog ändå ned hojen och var i ledning in i andra böj innan Protasiewicz tog sig förbi. Stressar sedan den gamle polacken hela vägen in över mållinjen. Watt slogs om andraplatsen ur starten, men lyckades inte ta tillvara på farten, rasade till fjärdeplatsen. Tampades länge med Balinski länge och fick till sist ge sig.

Aktuell ställning: 18-24.

Heat 6: 3-3

1) Jepsen Jensen

2) Kylmäkorpi

3) Sajfutdinov

4) Hougaard

Kommentar: Kylmäkorpi får en bra start. Men Jepsen Jensen får ruskig fart i första kurvan och tar sig förbi. Unge dansken kör sedan riktigt bra och vinner heatet tryggt. Sajfudtinov ser inte riktigt ut att vara med i den här matchen.

Aktuell ställning: 16-20

Heat 5: 3-3

1) Balinski.

2) Watt.

3) Larsson.

4) Thörnblom.

Kommentar: Såg upplagt ut för Watt på förhand, men Balinski flyger iväg som en concorde bland segelflygplan i starten. Thörnblom däremot efter, och heatet helt odramatiskt.

Aktuell ställning: 13-17.

Sladdpaus igen, efter fyra heat. De kör vartannat heat trots att matchen är så sen. Banan behöver det. Kommer bli en sen kväll.

Heat 4: 2-4

1) Iversen

2) Lindgren

3) Lindbäck

4) Gustafsson

Kommentar: Rena Indianheatet med två gamla Indianförare i hemmalaget. Och vilket dramatiskt heat det blev! Lindgren får en kanonstart, men Iversen och Lindbäck har grym fart bakom. Båda satsar järnet och Iversen tar sig förbi på innern vilket tvingar ut Lindgren som i sin tur tvingar ut Lindbäck som får ett kast. Gustafsson tar sig förbi och det är likaläge i heatet. Men så på tredje varvet är det Gustafsson som får ett kast och Lindbäck smiter förbi. Indianerna rycker lite.

Aktuell ställning: 10-14

Heat 3: 3-3

1) Protasiewicz.

2) Jepsen Jensen.

3) Hougaard.

4) Balinski.

Kommentar: Riktigt bra första kurva av Pepe som inte är snabbast iväg men först ur kurvan efter lång ytter. Balinski nästan förbi unge dansken Jepsen Jensen (som var nära Indianerna i vintras) i första kurvan, men lyckas inte och sedan var Balinski aldrig riktigt nära.

Aktuell ställning: 8-10.

...sladdpaus efter två heat, men nu är det tredje under tvåminutersregeln, äntligen.

Heat 2: 1-5

1) Lindbäck

2) Thörnblom

3) Gustafsson

4) Larsson

Kommentar: Simon rycker i starten, som får tas om med samtliga fyra förare. Där är det jämnt mellan Antonio och Simon, men Indianernas GP-förare visar att han är klasser bättre. Och Simon kommer sedan för långt ut i kurvan vilket gör att Thörnblom kan smita förbi. En femetta för gästerna.

Aktuell ställning: 5-7

Heat 1: 4-2

1) Watt.

2) Sajfutdinov.

3) Dudek.

4) Kylmäkorpi.

Kommentar: Watt tar starten i sitt första heat någonsin för Dackarna. 3-3-läge genom första kurvan, men sedan får Kylmäkorpi släppa Dudek och hamnar totalt på efterkälken. Emil aldrig riktigt nära att hota Watt heller.

Aktuell ställning: 4-2.

20.15: Första heatet satt under tvåminutersregeln!

20.10: Verkar som vi snart kan vara i gång med första heatet. De har 20 minuter på sig att starta tidigare än förra veckans match i Vetlanda. Den inleddes 20.30.

20.00: Regnet har upphört sedan drygt 20 minuter sedan och banan förbereds för fullt med nytt material. Vi ska nog kunna komma i gång inom en inte allt för avlägsen framtid.

19.52: Varmkörning i gång!

Indianernas lagledare Dalle Andersson-Bäckström: "Det ska inte bli något mer regn nu, de drar av det här och lägger på torrt material, så det ska inte vara någon fara."

Speakern: "Som ni ser har regnet nästan upphört, vi räknar med start inom en halvtimme."

Indianernas Mathias Thörnblom: "De ska avvakta till 19.45. Regnar det fortfarande då avvaktar de en kvart till eller också ställer de in. Det kommer ta en halvtimme att fixa banan efter att det slutat regna."

19.23: Högsommarvärme hela dagen. Och bara minuter före 19 utlovade SMHI max någon millimeters nederbörd resten av dygnet. Och sedan öppnar sig himlen. Typisk jävla speedwayotur!

19.20: Nu når regnet monsunstyrka, det bara vräker ned. Var ute och tog en bild i tio sekunder - ser ut som en dränkt katt nu. Värsta störtskuren jag upplevt på flera år. Blir det match kommer det dröja länge. Men i det här läget känns det inte alls säkert att vi får se någon speedway alls i kväll.

19.14: Nu tilltar regnet i styrka igen. Vidrigt! Räkna inte med någon start före 19.30, är mitt tips.

19.12: Efter en inledande störtskur är regnet nu nere på duggnivå. Planen verkar dock relativt vattenkänslig, den är redan våtare än banan i Vetlanda förra veckan blev på 1,5 timmars konstant regn. Dräneringen här mycket sämre, förmodligen.

19.08: Tittade precis in i depån, och där sitter förarna och deppar i varsina hörn. Inte tillstymmelsen till aktivitet, ingen varmkörning på gång. det här blir försenat.

19.06: Regnet har avtagit och nu duggar det mest. Men banan tog en del stryk här och det är väl tveksamt om vi kan komma i gång i tid. Inget besked ännu.

19.05: Nu öser det ner. Aj, aj, aj. Det är ju för typiskt.

19.02: Lagom till klockan slog 19 så kom regnet. Inga större droppar dock. Hoppas inte det ska störa.

18.57: Förarpresentationen är i gång. Inte särskilt mycket folk på läktarna här, men det kanske fylls på allteftersom.

18.53: Simon, som i dagens NA berättade om hur hårt hans satsning drabbades av klubbytet från Indianerna till Dackarna inför årets säsong, har kört två matcher för Målillaklubben i år och kört in 7+2 på 8 heat, 1,125 i snitt. Inte mycket att hurra för. Får nu ta klivet ned på reservplats, alltså. I Indianerna är Joonas Kylmäkorpi det överlägset största frågetecknet hittills. 9+1 poäng på elva heat imponerar inte av långloppsvärldsmästaren som var så stekhet för två år sedan.

18.50: Indianerna kör med tänkta förstauppställningen, Dackarna saknar Darcy Ward och Dennis Andersson (hjärnskakning) som ersätts med David Watt (debut i Dackarna) och Joel Larsson som får kampera med Kumlakillen Simon Gustafsson på reservplats.

18.43: Indianernas ankare Niels-Kristian Iversen, som körde hem maximala 21 poäng på sju heat i Polen i helgen, toppar elitseriens poängliga tillsammans med Dackarnas örebroare Fredrik Lindgren (34+3 på Iversen, 33+4 på Lindgren). Dackarna har ytterligare fyra förare på elitseriens topp tio-lista: Patrick Hougaard, Patryk Dudek och Michael Jepsen Jensen. Samtliga har snittat över tio poäng per match hittills, inklusive bonus. Tvåa i Indianerna hittills är lagkaptenen Piotr Protasiewicz (25+1). Sedan Balinski (20+3) och därefter ingenting och ingenting. Emil Sajfutdinov, GP-ledaren som missade första seriematchen, har 12+3 på nio heat, 1,67 i snitt, på sina två matcher.

18.45: Det har enligt rapporter varit kanonväder hela dagen. Men speedwaykvällar är sällan lika med strålande solsken. För nu är det mulet och risk för några skurar, men inget som ska störa matchen. Upp till 1,4 millimeter mellan 18.00 och midnatt enligt yr. Får hoppas att vi klarar oss från rejälare skurar. Förra veckan höll Vetlandamatchen på att regna bort, men kunde i sista stund genomföras.

18.42: Antonio Lindbäck blir nyckelförare för Indianerna i kväll. På ordinarie platserna ser lagen jämstarka ut, men på reservplats finns det poäng att plocka för Lindbäck, om Thörnblom dessutom kan lyckas ha någon förare bakom sig emellanåt.

18.35: Nu är vi på plats i Målilla på den stora moderna anläggningen G B arena. En härlig arena för publiken. Inte lika bra för oss journalister med trång pressläktare och skymd sikt. Men vi gör det bästa av situationen.

Dackarna:

Laguppställningar:1) Patryk Dudek, 2) Dave Watt, 3) Michael Jepsen Jensen, 4) Patrick Hougaard, 5) Fredrik Lindgren, 6) Simon Gustafsson, 7) Joel Larsson.

Indianerna: 1) Emil Sajfutdinov, 2) Joonas Kylmäkorpi, 3) Piotr Protasiewicz, 4) Damian Balinski, 5) Niels-Kristian Iversen, 6) Mathias Thörnblom, 7) Antonio Lindbäck.

Mer läsning

Annons