Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oavgjort i svängig toppmatch

Indianerna såg ut att ta både seger och bonuspoäng. Men fick nöja sig med totalt två poäng mot Dackarna, utan Fredrik Lindgren, efter en uppvisning av Darcy Ward som ordnade 45–45 i en svängig historia.

Annons

Toppmatchen mellan tvåan Dackarna och fyran Indianerna blev en svängig historia på Ica maxi arena inför 3 152 åskådare. Indianerna fick en bra start, och ledde med 15–9 efter fyra heat. Men tre raka heatsegrar för Dackarna – där örebroaren Fredrik Lindgren inte kom till start – varav två femettor, vände på steken. Men det vände tillbaka för Indianernas del som hade 28–26 efter nionde. Efter elva heat hade dock Dackarna vänt på nytt fram till 34–32. Likaläget, 36–36, efter tolfte heatet, höll sig sedan in i mål.

Men i nomineringsheatet såg Indianerna, som redan hade säkrat bonuspoängen då laget hade 51–39 med sig från bortamatchen, ut att gå mot segern. Piotr Protasiewicz och Niels-Kristian Iversen tog starten, och fick 5-1-läge, precis som i nomineringen mot Vetlanda för två veckor sedan. Men det bildades en liten, liten lucka – och då högg Darcy Ward, Dackarns australiensiske stjärna. Han gick förbi båda Indianförarna, vann heatet och såg till att matchen slutade 45–45. Noterbart är att Dackarna, som körde riders replacement för Fredrik Lindgren, kom till start med samtliga sex förare födda på 1990-talet.

Indianerna kan konstatera att laget fortfarande bara har vunnit en match sedan Emil Sajfutdinov, via sin manager, beslutade sig för att bojkotta laget.

Läs mer i onsdagens NA, papperstidningen, eller köp den som e-tidning här nedan.

NA hade Henrik Brändh och Jimmie Larsson finns på plats i Sannahed. Tillsammans med David Rispoli Helling och Fredrik Scherman rapporterade de matchen, heat för heat, i den här artikeln.

Heat 15: 3-3.Darcy Ward 3

Piotr Protasiewicz 2

Niels-Kristian Iversen 1

Patryk Dudek 0

Kommentar: ”Pepe” tar starten och får med sig Iversen. 5-1-läge för Indianerna, som är på väg att få med sig tre poäng från den här kvällen. Men det blir en liten lucka på insidan inför varvningen, och då hugger Ward som en kobra och kör om båda Indianförarna. Uppvisning av Ward, och han håller undan till heatseger. Indianerna tar bonuspoängen – men det blir oavgjort och en poäng vardera i den här matchen.

Slutställning: 45-45.

Inför heat 15: Bonuspoängen är redan säkrad för Indianerna – men ska något lag ta hand om tvåpoängaren? Indianerna ställer upp med "Pepe" och Iversen. Dackarna kör Ward och Dudek.

Heat 14: 3-3

Darcy Ward 3

Rune Holta 2

Niels-Kristian Iversen 1

Michael Jepsen Jensen 0

Kommentar: Holta tar starten, men Ward gör en urstilig andrasväng och rundar hela fältet från fjärde spår till ledning. Dominerar till heatseger. Iversen lyckas kämpa sig förbi Jepsen Jensen när denne får ett res på andra varvet.

Heat 13: 3-3.

Aktuell ställning: 42-42Piotr Protasiewicz 3

Patryk Dudek 2

Mikkel Michelsen 1 (RR)

Joonas Kylmäkorpi 0

Kommentar: Sista ridersheatet för Dackarna. Och självklart är det Michelsen som får ta det – han gör sitt sjunde heat. Och det blir ett rejält underhållande heat. Dudek tar starten, men Protasiewicz gör en riktigt galant omkörning, från fjärdespår, per omgående och håller sedan undan för en vilt jagande Dudek. Kylmäkorpi blir nollad igen, och Michelsen får plocka poäng i sitt sjunde heat. Blev bara poänglös i ett av dessa heat. Starkt. Likaläge med två heat kvar.

Aktuell ställning: 36-36.

Heat 12: 4-2

Niels-Kristan Iversen 3

Darcy Ward 2

Damian Balinski 1

Dennis Andersson 0

Kommentar : Ward tar starten, Iversen halkar efter i första sväng men jobbar snabbt upp sig till andra plats. När Ward bjuder på en liten miss och halkar ut i andra sväng smiter Iversen förbi på insidan. Balinski håller med möda undan för Andersson.

Heat 11 (omstart): 3-3.

Aktuell ställning: 36-36Mikkel Michelsen 3

Antonio Lindbäck 2

Mathias Thörnblom 1

Joel Larsson X

Kommentar: Michelsen tar starten i omstarten och stänger till butiken för Lindbäck. Starkt av Michelsen som till slut är överlägsen i sitt sjätte (!) heat för kvällen. Thörnblom lååångt efter, men får ju en poäng ändå.

Aktuell ställning: 32-34.

Inför omstarten av heat 11: Thörnblom gör sig redo för omstarten. Hårt virke i speedwayförarna - det är sen gammalt. 3 152 åskådare på plats.

Thörnblom ser ut att vara rejält groggy. Reser sig mödosamt upp. Slog sig rejält borta mot Västervik i fjol, när han slog hakan i styret. Larsson, som blir utesluten, klappar om Thörnblom. Återstår att se om Indianreserven kan vara med i omstarten.

Heat 11 (avvinkat): Lindbäck tar starten före Michelsen. Larsson och Thörnblom långt efter. När de går in för första varvning får Larsson rejält res på cykeln och brakar in i Thörnblom. De båda ramlar handlöst. Thörnblom slår sig rejält med huvudet före i backen och får nästan sin egen cykel över sig.

Paus!

Heat 10: 1-5

Rune Holta 1

Antonio Lindbäck 0

Michael Jepsen Jensen 3

Mikkel Michelsen 2

Kommentar: Danskarna tar starten klockrent. Lindbäck hittar en bra lucka på insidan men vågar inte riktigt sticka dit nosen utan faller tillbaka till sista plats. Dackarna håller ohotade undan.

Heat 9: 4-2.

Aktuell ställning: 29-31.Niels-Kristian Iversen 3

Patryk Dudek 2

Antonio Lindbäck 1

Dennis Andersson 0

Kommentar: Tveksam start, men domaren godkänner den – trots att Andersson rör på sig. Iversen tar starten och får med sig Lindbäck. 5-1läge för Indianerna. Men på andra varvet kör Dudek om. Lindbäck får problem när Andersson närmar sig, men lyckas hålla undan till ny seger för Indianerna. Som har svarat på Dackarnas tre raka heatsegrar. Bonuspoängen känns säkrad för Indianerna, 14 poäng upp nu.

Aktuell ställning: 28-26.

Heat 8: 5-1.

Piotr Potasiewicz 3

Damian Balinski 2

Michael Jepsen Jensen 1

Mikkel Michelsen 0

Kommentar: Kanonstart för indianerna. Balinski tar starten, Pepe hänger på och går om till ledning på första varvet. Jepsen Jensen utmanar Balinski som står emot och håller undan. Fortsatt väldigt slagit i första sväng.

Aktuell ställning: 24-24.

Inför heat 8:

Det krattas lite ute på banan.

Inför heat 8: Ica maxi arena är inte bra i kväll heller. Det är rejält slagigt i den andra kurvan.

Heat 7: 2-4.Darcy Ward 3

Rune Holta 2

Mikkel Michelsen (RR) 1

Joonas Kylmäkorpi 0

Kommentar: Bra start på Ward. Michelsen tar rygg, och det är för en kort stund 1-5-läge igen. Men Michelsen tvingas slå av ute i andra sväng (där det ser fortsatt väldigt dåligt och farligt ut). Ward helt överlägsen. Holta håller Michelsen före sig, men Kylmäkorpi blir sist. Dackarna utökar ledningen, är nu fyra poäng före – och därmed skiljer det bara åtta i kampen om bonuspoängen.

Aktuell ställning: 19-23.

Heat 6: 1-5.Patryk Dudek 3

Dennis Andersson 2

Damian Balinski 1

Piotr Protasiewicz X

Kommentar: Jämn start där Dudek och Andersson efter lite kubbning skaffar sig 5-1-läge. Pepe tappar till sista plats i första sväng och jagar sedan frenetiskt men fruktlöst heatet igenom. Kör lite väl snävt i en kurva och blir diskad.

Aktuell ställning: 17-19.

Heat 5: 1-5.Michael Jepsen Jensen (RR) 3

Mikkel Michelsen 2

Joonas Kylmäkorpi 1

Mathias Thörnblom 0

Kommentar: Jaså, minsann. Det bara smäller till efter sladdpausen. Jepsen Jensen tar starten, och Michelsen får rejäl fart och tar rygg. Kylmäkorpi startar på bana tre och är, nästan som vanligt, väldigt svag där ute. Thörnblom en mil (nåja) efter. Helt plötsligt är det match igen, bara två poängs ledning för Indianerna.

Aktuell ställning: 16-14.

Inför heat 5: Michael Jepsen Jensen kör riders för Lindgren.

Ïnför heat 5: Ordinarie sladdpaus. Utgår från att det kommer läggas mycket kraft på att fixa till delen mellan första och andra kurvan. Där har förarna stora problem, och det ser ganska farligt ut. Vi vill ju inte ha någon ny banfars som senaste hemmamatchen ... 

Heat 4: 4-2.

Niels-Kristian Iversen 3

Michael Jepsen Jensen 2

Antonio Lindbäck 1

Joel Larsson 0

Kommentar: Iversen tar starten efter tuff kamp mot Jepsen Jensen. Lindbäck hämtar trots ett res upp från sista till tredje plats. Iversen kontrollerar heatet till seger.

Aktuell ställning: 15-9.

Heat 3: 4-2.Piotr Protasiewicz 3

Darcy Ward 2

Damian Balinski 1

Dennis Andersson 0 (RR)

Kommentar: ”Pepe” får bra start på innerbanan. Ward släpper Balinski förbi sig men går om direkt, i tredje kurvan. Indiankaptenen blir dock aldrig hotad. Andersson aldrig nära nå Balinski. Ny 4-2-seger för Indianerna.

Aktuell ställning: 11-7.

Inför heat 3: Dennis Andersson kör riders för Lindgren. Balinski och ”Pepe” för Indianerna.

Heat 2: 3-3.Mikkel Michelsen 3

Antonio Lindbäck 2

Mathias Thörnblom 1

Joel Larsson 0

Kommentar: Bra start på Lindbäck som kniper ledningen. Danske Michelsen tar dock rygg och gasar förbi på utsidan. Dansken håller sedan undan till heatseger utan problem.

Aktuell ställning: 7-5.

Heat 1: 4-2.Joonas Kylmäkorpi 3Patryk Dudek 2Rune Holta 1

Dennis Andersson 0

Kommentar: Bra start på både Kylmäkorpi och Holta. Men den sistnämnde får våldsamt res på cykeln både en och två gånger, tvingas slå av och Dudek kan smita om. Kylmäkorpi och Dudek överlägsna, och Indianföraren aldrig direkt hotad. Holta tvingas slita en smula för att hålla Andersson bakom sig, men klarar det.

Aktuell ställning: 4-2.

19.10: Strax dags för race off. Vi noterar att Dackarnas samtliga sex förare, i Lundgrens frånvaro, är födda på 90-talet.

19.03: Fredrik Lindgren är, som vi skrev i tisdagens NA, här och stöttar sina lagkamrater från depån. Lindgren siktar på att göra comeback i EM-premiären i Gdansk nästa lördag. Han välkomnades till Sannahed med en varm applåd av sin förra hemmapublik.

18.58: I förra veckan tog Niels Kristian Iversen silver i lag-VM med Danmark. Han var den ende indianen som var i farten under VM-veckan medan Dackarna hade fyra förare med. Patryk Dudek tog guld för Polen, Michael Jepsen Jensen tog silver med Danmark, Darcy Ward brons med Australien medan Dennis Andersson var med i det svenska lag som blev utslaget redan i kvalet.

18.56: Dags för förarpresentation och nationalsång.

18.50: "Dalle" Andersson Bäckström intervjuas och får frågan om det är kris i Indianerna.

- Nej, jag tycker inte det är kris. Vi har bra harmoni i laget. Vi är som ett lag nu. Nu gäller det att hela laget lyfter sig, säger "Dalle"

Indianerna har valt att inte göra några förändringar under transferfönstret.

- Vi har det vi har. Nån klubb hörde av sig angående Emil Sajfutdinov men vi vill gärna ha lite pengar för honom, säger "Dalle".

18.43: Dackarnas lagledare Mikael Karlsson är full av självförtroende i intervjun. På frågan "vilka vinner SM-guld?" svarar han "Dackarna" och när speakern undrar vem som vinner individuella VM säger Karlsson "Emil Sajfutdinov". Till indianfansens förtret, månne? Relationen mellan Sajfutdinov och Indianerna är ju som bekant inte världens bästa.

18.40: NA-sporten är på plats i solskenet i Sannahed. Just nu intervjuas lagledarna av speakern samtidigt som förarnas mekaniker varvar upp motorerna. I Dackarna är GP-stjärnan Darcy Ward tillbaka, medan örebroaren Fredrik Lindgren fortfarande är skadad. Dackarna kör riders replacement för honom. Indianerna kommer med ordinarie lag. Förarpresentationen drar igång om tio minuter.

Försnack:

När lagen drabbade samman i Målilla slutade det med komfortabel vinst, 51-39, för Indianerna. I tabellen ligger dock smålänningarna tre poäng och två placeringar före. Bäddat för en spännande toppmatch således.

Hemmalaget slipper tampas med dackarnas utflyttade örebroare Fredrik Lindgren. Han skadade axeln illa i VM-tävlingen i Köpenhamn i slutet av juni. Som en säkerhetsåtgärd följer han kvällens match från läktarplats.

– Jag hade planerat att göra comeback i helgen som gick och även om såret läker bra så vill jag inte riskera att slå upp det. Då kan jag få problem resten av säsongen, säger Lindgren till NA.

Kvällens lag

Indianerna: 1. Rune Holta 2. Joonas Kylmäkorpi 3. Piotr Protasiewicz 4. Damian Balinski 5. Niels-Kristian Iversen 6. Antonio Lindbäck 7. Mathias Thörnblom.

Dackarna: 1. Patryk Dudek 2. Dennis Andersson 3. Darcy Ward 4. Fredrik Lindgren (riders replacement) 5. Michael Jepsen Jensen 6. Mikkel Michelsen 7. Joel Larsson.

Mer läsning

Annons