Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tungt JVM-genrep för Joel: ”Fick ingen ordning”

I morgon kväll kvalar Indianernas Joel Andersson till junior-VM. Men torsdagskvällens genrep blev ett misslyckande.

Annons
Joel Andersson.

Det är i tjeckiska Pardubice som Indianernas Joel Andersson, 19, ska försöka bli förste länsförare sedan Simon Gustafsson 2011 att kvala in till junior-VM.

Om den gamla klyschan att ett dåligt genrep är bra för prestation kommer det gå strålande – för torsdagskvällens insats i för allsvenska Masarna lämnade en del i övrigt att önska för Fjugestakillen.

Borta mot Västervik blev det bara två poäng på fyra heat för Andersson, som bara hade en motståndare bakom sig över mållinjen.

– Jag fick ingen ordning på hojen. Alla mina grejer, bland annat mina två bästa motorer, var redan på väg ned till Tjeckien, så jag fick köra på en lite sämre motor som jag inte har fått till det med i år, berättar Joel.

Han kunde ändå kunde glädjas åt att Avestalaget vann matchen med 52–38 efter starka insatser av Indianeras stjärna Antonio Lindbäck (som körde in maximala 14+1 poäng på fem heat) och örebroaren Ludvig Lindgren (som körde in 10+1 poäng på fem heat från reservplats).

– Otroligt imponerande av Antonio, han kör om vem som helst hur han vill och var han vill just nu. Det är riktigt coolt att se. Jag vet inte vad han käkat, säger Joel och skrattar.

För Anderssons egen

del blir att ladda om. Resa till Stockholm i kväll, flyg till Tjeckien i morgon bitti inför JVM-kvalet som avgörs klockan 18.00.

16 förare gör upp om fem platser i JVM-serien, som i år består av tre deltävlingar, och bland motståndarna finns förare som Smedernas Mikkel Michelsen och Pawel Przedpelski, Piraternas Fredrik Engman och Rospiggarnas Andzejs Lebedevs.

– Ett riktigt tufft startfält. På papperet ska jag inte gå vidare, men allt kan hända, säger Andersson som bara tagit två poäng på sju heat i elitserien (båda med lagkompisen Freddy Godlund bakom sig) och tio poäng på 13 heat i allsvenskan.

– Jag har ju haft en riktig skitsäsong än så länge, inte fått till det riktiga flytet. Motorn pajade första hemmamatchen i elitserien och egentligen har det inte gått bra alls. Jag kör fortfarande på motorer som är anpassade för den gamla ljuddämparen, och det är svårt att hitta rätt med inställningarna. Men det är bara att kriga på.

Indianernas polske veteran Piotr Protasiewicz, som missade tisdagens bortamatch mot Elit Vetlanda på grund av en revbensskada gjorde comeback redan på onsdagskvällen och slutade på andra plats i kvalet till det individuella polska mästerskapet efter att ha kört in tolv poäng på fem heat.

På lördag kör han, precis som Indianernas ryske stjärna Artem Laguta, EM-kvalet i slovenska Lendava. De sju bästa förarna där går vidare till EM-serien, där den tredje av fyra deltävlingar körs på Sannahed den 15 augusti.

Mer läsning

Annons