Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-sändning från Indianernas premiär

Det blir tv-sändning från Indianernas elitseriepremiär borta mot Dackarna i morgon, tisdag. Men ett beslut om att stänga ute tv kan komma i nästa vecka.

Annons

– Förhandlingarna med Svemo är låsta och därför kommer vi att fatta ett avgörande beslut nästa måndag om att stänga ute tv, säger ESS-ordföranden Lars Berlin.

Elitseriespeedwayen startar på tisdagen. Slaget om SM-guldet i speedway kan bli en ren småländsk uppgörelse. Vetlanda är skyhög förhandsfavorit. Dackarna har stärkt laget med Nicki Pedersen medan Västervik har jämnheten som vapen.

Att Vetlanda är guldfavorit bland konkurrenterna avfärdar klubbens sportchef, Bosse Wirebrand, som "lite löjligt".

– Det spelar ingen roll vad vi har för trupp, favoritskapet hamnar ändå på oss, säger Wirebrand.

I Wirebrands lagbygge ingår bland andra den regerande världsmästaren Tai Woffinden. Även om Vetlanda inte vill klassas som favorit hymlar Wirebrand inte med att klubben siktar på både slutspel och ett nytt SM-guld.

Pedersen höjer nivån

Dackarna tog SM-guld 2007 men sedan dess har lagets toppåkare haft svårt att få till det när det verkligen gäller. Därför har Målillalaget värvat poängpålitlige Nicki Pedersen. En "galen dansk" som alla vill ha i sitt lag, men ingen vill ha som motståndare.

– Jag har en magkänsla som säger att vi är bättre som lag i år. Nicki kommer att höja nivån på de övriga. Grundmålet är att gå till slutspel, men vi siktar givetvis på att gå hela vägen ut, säger lagledaren Jerker Eriksson.

Västervik som SM-guldaspirant är en högoddsare. Men synar man förarna är det ett riktigt bra lag som Anders Kling och Patrik Hag har att förfoga över.

Självförsörjande är målet

Den stora frågan inom svensk elitseriespeedway är dock hur mycket som kommer att tv-sändas – och hur pengarna från tv-avtalet ska fördelas. ESS har länge hotat med att stänga ute C More från speedwayovalerna i elitserien. Anledningen är det förslag, och senare motion, man fått nej på från Svemo. Det handlar bland annat om fördelning av tv-pengarna som i dag är 77 procent till Svemo och 23 procent till klubbarna.

ESS kräver att få 80 procent. Svemos motbud är att ge klubbarna 30 procent.

– Men det handlar inte om fördelningen i procent. Vår ambition inom Svemo är att trackracingsektionen ska vara självförsörjande på de inkomster vi får in från bland annat tv-avtal och licenser. Tidigare har andra sektioner, som enduro och motocross, fått skjuta till pengar till speedway för att det ska gå runt, säger Peter Andersson som förhandlar för Svemo.

– Det bud vi lagt innebär att trackracingsektionen blir självförsörjande. Men ska vi anta ESS bud så måste vi göra nedskärningar i verksamhet eller personal. Vårt bud innebär att ESS får ta över den reklam som syns i tv-sändningarna och göra egna avtal.

Conny Blomander/TT

Mer läsning

Annons