Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska försvara guldet"

Han har alltid gillat motorsport. Och hjälpt till bakom kulisserna.
Nu är Roger Månsson, 54, ny ordförande i Piraterna. Men han vill fortfarande vara en doldis i skymundan, en i laget.

Annons
Piraternas nye ordförande Roger Månsson har alltid haft ett brinnande motorintresse. Nu vill han jobba för att Piraterna ska försvara det SM-guld som togs i fjol.

– Jag ska inte stå ensam och glänsa. Det här är ingen enmansshow, det är ett lagarbete, säger han när MVT-sporten möter upp på Dunteberget.

Roger Månsson var tilltänkt som ordförande redan för ett år sedan. Men då tackade han nej och det blev Johan Thuresson i stället.

När Thuresson inte hade tid att fortsätta så fick Månsson frågan igen.

Nu tackade han ja.

– Det är gänget som fick mig till det. Vi är ett så gott gäng och jobbar så bra ihop, säger han om Piratstyrelsen.

Roger Månsson har varit sekreterare i Piraterna i fyra år och nu gör han sitt femte år i styrelsen som ordförande.

Förutom sjölivet, där han ser båten i Vättern som en sommarstuga på sjön, så är motorsporten hans stora fritidsintresse.

Månsson har själv kört folkrace, men aldrig med några framstående framgångar.

Största uppdraget var när han jobbade som mekaniker åt Magnus Johansson, nu ekonomiansvarig i Piraterna, när Johansson körde SM-serien i rallycross. Det blev tio år på rallycrosstouren.

– Jag har alltid haft ett brinnande motorintresse. Både för mc och bilar, säger han.

Inga bollsporter?– Nej, bara motorsport. Jag höll på med lite judo ett tag, men det är inget att prata om.

Roger Månsson vurmar för alla som jobbar för Piraterna. Funktionärerna ser han som klubbens viktigaste tillgång. Det krävs bortåt hundra stycken kring varje hemmamatch i elitserien.

– Jag vill skapa förutsättningar för att de ska kunna jobba bra.

Är det svårt att hitta nya eldsjälar?– Inte eldsjälar. Men de här som står i kiosker och så är svåra att hitta. Den som vill hjälpa oss får gärna göra det, säger han.

Är det lättare att hitta funktionärer när ni vunnit SM-guld?– Det har vi inte sett än. Vi har ju inte kört någon match sedan vi blev svenska mästare.

Kvällen i Kumla i höstas när Piraterna vann SM-guldet efter den dramatiska finalsegern mot Indianerna kommer Roger Månsson aldrig att glömma.

– Det var tårar. Det häftigaste jag varit med om, säger han och blir nästan glansig i ögonen när guldkvällen kommer på tal.

Vad kan ni ha för mål inför årets säsong?– Det måste ju vara att försvara SM-guldet. Det tycker jag att vi har resurser till.

Piraterna har fått polacken Zengota och australiensaren Holder som nya förare, medan bröderna Jonas och Daniel Davidsson som bekant lämnat laget och klubben.

– Jag tror vi får ungefär lika bra lag som i fjol. Holder är ju en stjärna som kan avlasta Greg och som har väldigt hög lägstanivå. Sedan har vi några väldigt heta polacker, tycker ordföranden.

Har det lagt sig, bråket med bröderna Davidsson?– Ja, vi vill i alla fall lägga det bakom oss nu och se framåt. Jag vill inte riva i det i alla fall. Jag hoppas att det där snacket har dött. Det är bara att önska Jonas lycka till i Dackarna, men jag tycker synd om Daniel när det är som det är i Lejonen, säger Roger Månsson.

Ordföranden vill helst hänvisa till lagledaren Stefan Andersson när det gäller det sportsliga.

– Vi i styrelsen ger bara direktiv till honom och så får han sköta det där. Att vi tog guld var mycket hans förtjänst, han fick ihop laget på ett fantastiskt sätt, menar Roger Månsson.

Vad är den viktigaste och svåraste frågan för Piraterna framöver?– Ekonomin är alltid svår. Men vi har ett bra team i marknadsgruppen och styrelsen jobbar bra ihop, säger Månsson och berättar att guldsäsongen 2011 slutade med ett litet plusresultat.

1 maj, om knappa sex veckor, startar elitserien när Piraterna möter Jonas Davidssons Dackarna på Dunteberget.

– Jag hoppas på minst 3  000 åskådare då. Det blir en värdemätare för oss direkt, säger Roger Månsson.

Roger Månsson.

Roger Månsson

Namn: Roger Månsson.

Ålder: 54 år.

Bor: Hus i Motala.

Familj: Fru Ing-Britt, två egna barn och ett bonusbarn som är utflugna, fyra barnbarn.

Yrke: Produktionschef och teknisk chef på Termoregulator.

Fritidsintressen: Sjöliv och speedway.

Drömresmål: ”USA, dit vill min fru.”

Aktuell som: Ny ordförande i Piraterna som ska försvara SM-guldet i speedway.

Mer läsning

Annons