Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips till den som köper begagnad bil

60 procent av alla begagnade bilaffärer i Sverige görs privat eller av företag som inte är anslutna till Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Annons

– Jag är part i målet, men för den köpare som inte kan något om bilar är det tryggare att gå via en MRF-ansluten handlare, säger Bo Sandberg, länsbas i just MRF.

– Den av våra försäljare som inte lever upp till allmänna reklamationsnämndens rekommendation blir nämligen utesluten och sedan är man körd på marknaden, fortsätter han.

Bör ha is i i magen

Den som ändå föredrar privata affärer eller mind-re bilhandlare, som ofta har lägre pris, bör ha is i magen.

– Undersök bilen först ordentligt, exempelvis hos Motormännens teststationer eller Bilprovningens bildiagnos, säger Peter Gustavsson, Konsumentverkets jurist.

På hemsidan, konsumentverket.se, finns det råd för blivande bilköpare.

– Håll känslorna i styr. Bli inte ”kär” i en gammal bil utan låt hjärnan, inte hjärtat råda. Innan du bestämmer dig för att köpa bilen är det alltid en god idé att undersöka den noga och provköra den, säger också Motormännens förbundsjurist Kerstin Sundvall.

Vad händer vid en tvist, om bilförsäljaren inte vill följa allmänna reklamationsnämndens (ARN:s) rekommendation eller säljaren vägrar avhjälpa fel som man tycker att han ska stå för?– Om man väl har köpt och betalt bilen är tingsrätten enda möjligheten, men det kan kosta mer än det smakar så kontrollera vad din rättsskyddsförsäkring täcker, svarar M:s jurist.

– Det är inte säkert att tingsrätten kommer till samma slutsats som ARN som gör en rekommendation grundat på skriftligt material, medan det vid prövningen i tingsrätten bland annat finns möjlighet att höra parterna muntligt.

Andra råd?

–  Kolla serviceboken, det är bilens historia. Nöj dig aldrig med endast muntliga utfästelser om bilens skick eller vad som ska åtgärdas. Se alltid till att få med dig ett exemplar av varudeklarationen. Den ska finna lätt tillgänglig och väl synlig på utställda bilar. Om bilen kostar över 15 000 kronor ska den även innehålla information om bilens kondition, säger Kerstin Sundvall.

Mer läsning

Annons