Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårstäda bilen på rätt sätt

Vintern utsätter bilen för hårda påfrestningar. Salt, tjära, grus och avgaser sliter på billacken. Nu när våren kommer är det dags för en ordentlig vårstädning. Men det gäller att göra det rätt – och gärna miljömedvetet.

Annons
- Fördelen med att vårstäda bilen är att man får syn på alla skavanker som dykt upp under vintern, säger Rolf Lööw, tekniker på Motormännen.

Det finns en del att tänka på när det är dags att vårstäda bilen.

– Det lämpligaste är att handtvätta bilen. Det sliter minst på lacken, säger Rolf Lööw, tekniker på Motormännen.

Den miljövänligaste biltvätten genomförs i en miljöanpassad biltvätt. Det nästa bästa är i en tvätthall. Där är avloppen kopplade till reningsanläggningar. Om du inte har möjlighet till att tvätta bilen på sådana ställen är det istället gräsmattan på gården som gäller.

– Det allra viktigaste är att undvika att stå på asfalt. Hårda ytor innebär att tvättvattnet rinner ned i brunnar och ut i dagvattensystemet. Det vattnet förs sedan till närmaste vattendrag och inte till ett reningsverk, säger Gunnar Hadders, kanslichef på Gröna bilister.

Men det är viktigt att ha i åtanke att om man tvättar bilen ofta på samma plats finns det risk för att tungmetaller kan förorena marken.

För miljön är det bra om du tvättar bilen när det är varmt ute, eller om bilen är varm. Då fungerar tvättmedlet effektivare och du behöver inte använda lika mycket

Spola vatten – Börja med att spola vatten på utsidan av bilen. Sedan tar du ett tvättmedel som du blandar ut med vatten. Se till att du följer anvisningarna på förpackningen över hur mycket medel du ska ha i. Blaska på medlet på bilen med en mjuk svamp. Börja med taket och arbeta dig nedåt, säger Rolf Lööw.

Se till att ha en tvättsvamp som inte varit i kontakt med marken – minsta gruskorn som fastnat kan skada lacken. Om du har svåra fläckar som inte går bort på lacken så kan du använda ett avfettningsmedel. Det rekommenderas att använda miljömärkta medel.

Nu kan du även passa på att öppna motorhuven och skölja av den med vatten.

– Det här ska man göra på avsedda platser för biltvätt och inte i naturen. Spola inte av motorn med högtryck för då kan du förstöra den. Skölj sedan av hela bilen med vatten, säger Rolf Lööw.

Bra att vaxa

För att minska risken för kalkfläckar på bilen kan du torka den med ett sämskskinn.

– Det är bra om man vaxar bilen efter tvätten. Om man gör det fastnar det inte lika mycket smuts och man behöver därför inte tvätta den lika ofta, säger Gunnar Hadders.

Nu är det insidan av bilen kvar att städa.

– Ta en butt med vatten och lite diskmedel och dränk en trasa. Torka av fönstren, instrumentpanelen och andra ytor på insidan av bilen. Ta ut bilmattorna och skölj av dem med vattenslangen. Sedan har du en fin och ren bil, säger Rolf Lööw.

Rolf Lööw, tekniker på Motormännen.

Så miljöanpassar du din biltvätt.

• Köp endast medel som är miljömärkta med Svanen eller Bra miljöval

• Istället för bilschampo kan du använda ett miljövänligt diskmedel som är skonsammare för miljön.

• Använd endast avfettningsmedel på området kring de svåra fläckarna

• Tvätta och polera bilen ofta så fastnar inte smutsen så hårt

• Använd vattenbaserat och miljömärkt vax

Mer läsning

Annons