Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorburen utflykt till Fellingsbro

Det här handlar om kärleken till bilarna. Och om att få träffa andra människor som brinner för precis samma sak. Det är den 1 maj vilket betyder motordag i Fellingsbro.

Annons
Gammal kärlek rostar aldrig. Volvon är en födelsedagspresent och en kärleksgåva. Mona-Lisa Lindroos fick bilen, en Volvo PV 544, när hon fyllde 40 år av maken Torbjörn. Mona-Lisa och bilen är jämngamla.

Folklivet i det lilla samhället denna dag är enormt och mycket intensivt. Överallt utställningsbilar. Överallt mängder med folk. Det säljs korv, det handlas med samlarprylar och det diskuteras bilar och motorcyklar. Människor ställer fram picknick-möbler och dricker kaffe ur termos.

Det här är en utflykt och en efterlängtad möjlighet att äntligen få köra fram sin samlarbil ur garaget för att möta vårsolen. För många är det årets premiärutflykt.

Mona-Lisa och Torbjörn Lindroos har kört hit från Garphyttan i en Volvo PV 544 B18. Bilen tillhör Mona-Lisa. En 40-årspresent från maken Torbjörn.

– Vi är lika gamla, jag och bilen. 61:or båda två, berättar Mona-Lisa.

De har plockat fram fikabröd och sitter och njuter i solen. Anette Larsson och Erika Degerman gör detsamma. De sitter tillbakalutade i varsin fällstol invid sina mäns bilar.

– Gubben är och letar efter en handbok till Ford Coupé, berättar Erika.

Berättelserna är lika många som fordonen. Minst.

Ulf Hammarberg har en berättelse om en livslång kärlek, till Jaguar.

– Jag gillade bilen redan som liten grabb. Mormor läste deckare där huvudpersonen körde Jaguar och jag ville ha en sådan bil.

År 2003 var det dags att förverkliga pojkdrömmen. En Jaguar XK140 från 1955 köptes osedd i delar från Tyskland.

– Jag åkte dit med släpkärra på vinst och förlust. Men bilen såg bättre ut än jag hade befarat.

Många arbetstimmar senare kunde Jaguaren börja rulla på vägarna igen.

Mikael Gunnarsson jobbar också med sina bildrömmar. Han har en International Pickup -67 hemma i garaget.

– Jag köpte den 2002 och körde med den till 2005. Sedan har den blivit stående medan jag renoverar den, berättar Mikael.

När renoveringen är klar är oklart.

– Jag har sagt att den ska bli klar i år i många år nu. Den blir färdig när den blir färdig.

I dag är Mikael på motorträffen med kompisen Peter Eriksson i hans Chevrolet 356:a. Den bilen är i bruksskick kan man säga.

– Det är enklast, då behöver man inte vara så försiktig, ler Peter.

Per-Arne Eriksson rattar Pontiac Bonneville. Han och hans kompisar har kört hit på morgonen från Odensbacken. Nu sitter gänget och fikar vid bilarna medan hunden Diesel nosar runt i korgarna.

– Vi körde tidigt imorse och var här redan halv 11. Det är andra gången vi är med på motordagen i Fellingsbro. Det här är bra. Och vädret är bra, säger Per-Arne.

Fortfarande fylls utställningsområdet på med nya fordon, jänkebilar och standardvagnar. Veteranfordon och nyare modeller. Och innan dagen är över ska det köras cruising också här i Fellingsbro.

Annons