Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorkväll i Skräddartorp

Vad har en motorsåg, en spånmaskin och en Ferrari gemensamt? Motorn så klart! Och alla gick de att se under Skräddartorps motorkväll i onsdag. Det var den sista i raden, och minst sagt mest besökta, av de temakvällar som Grythyttans hembygdsförening har anordnat under juli månad.

Annons
Nästan 200 besökare tog sig till Skräddartorp på motorkväll i onsdags.

Ekande knallar och dammet från grusvägen följde mopedisterna i mopedklubben Gnistan när de åkte från Skräddartorps motorkväll i onsdags. Allan Myrtenkvist åkte på sin blå Zundapp ks 50 från 1976, nästan en likadan som han hade när han var femton år gammal.

– Då hade jag en röd, men de är svåra att få tag på, säger han och tillägger att han fortfarande letar.

På Skräddartorp står en gammal spånmaskin med en tändkulemotor. Den användes för att tillverka takspån från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet. I dag används bara takspånen när man renoverar gamla kulturhus. Helst ska spånen vara av tall men i onsdags hyvlades det asp, åtminstone tills en mutter och en distansbricka plötsligt sköts iväg. Efter ett löfte om glass till upphittaren dröjde det dock inte länge förrän den var på plats igen och Per-Erik Andersson kunde fortsätta att hyvla för publiken.

Kompisarna Lena Eriksson och Leena Zander har varit på alla temakvällar förutom en. Om de fick välja mellan en sprillans ny Ferrari eller den lilla gröna bilen framför dem (en Renault 4CV -54) hade valet varit enkelt.

– Den gröna, utan tvekan. Den har mer charm, säger Lena och Leena håller med.

Bilen tillhör sedan fem år tillbaka Bengt-Olov Stenberg från Loka.

– Jag sålde en likadan för några år sedan, men sedan ångrade jag mig och köpte en likadan igen. Det var inte lika kul att komma till motorklubben i privatbil.

Med på motorkvällen fanns även Lars-Erik Saxholm vars son driver motorsågsmuseet i Grythyttan. Med sig hade han ett antal motorsågar, var och en minst 60 år gamla, men sonen Anders stannade hemma.

– Han har inte bara 1000 motorsågar, han har 10 000 höns att ta hand om också.

Allan Myrtenkvist från Hällefors visade upp sin Zundapp ks 50 från 1976.
Alva Holm, 7 år, fick lära sig att spånen från den stora maskinen användes till tak förr i tiden.
På motorkvällen kunde man även titta på sågar från Motorsågsmuseet i Grythyttan.
Luftintagen vid bakdäcken är inte bara för snygga, utan är till för att kyla motorn.
Den stora spånmaskinen med tändkulemotor krånglade lite under kvällen. Här letar Per-Erik Andersson efter distansbrickan som plötsligt flög bort tillsammans med en mutter.
Lena Eriksson och Leena Zander tyckte bäst om Bengt-Olov Stenbergs Renault 4 CV från 1954.
Annons