Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP går till val för ett grönt Nora

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Grön omställning för Nora – alla kommunala beslut ska ta hänsyn till miljön, inga byskolor ska läggas ned, max 15 barn per förskolegrupp, solkraft på kommunens hus. Det är något av vad Miljöpartiet går till val på.

– Nora ska inte tära på jordens resurser, säger Monika Aune, vice ordförande för Miljöpartiet och tvåa på listan. Partiets valmanifest är klart och innehåller tolv steg för en grön omställning för Nora.

– De fossila bränslena tar slut och därför måste Nora kommun börja använda energi som är förnyelsebar, till exempel installera solceller på kommunens hus.

När kommunens fordon byts ut vill MP att de nya ska gå på el eller gas.

– Och maten vi ger till våra äldre och barn ska vara närproducerad och ekologisk.

Landsbygdsskolor ska finnas kvar, stärkas och utvecklas till profilskolor, menar hon.

– Det ska inte vara så att det alltid är landsbygdsbarnen som ska skjutsas till Nora utan det kan vara tvärtom.

Annat som MP lyfter fram

är att centrala äldreboenden får en lunchservering öppen för alla, fler seniorboende på landsbygden, ge öronmärkta pengar till byalagen och att öka stödet till anhörigvårdare. Likaså att det högst ska vara 15 barn i föreskolegrupperna och att då fler vuxna anställs.

Och finansieringen?

– Vi har räknat på det här och ser att vi kommer att kunna klara det. Det är inga stora nya pengar som behövs. Vi behöver inte göra några större omfördelningar. Det som är dyrast är delen om barn- och unga, men vi räknar med att det bli maktskifte och att vi får nya riktade statsbidrag till skolan.

Monika Aune tror att MP tar minst två mandat, men hoppas förstås på att få tre.