Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Nu satsar vi på välfärden

Ett samhälle som ger upp tanken på att vara bra för alla, är snart inte bra för någon. Coronakrisen har påverkat många människors liv, hälsa och ekonomi. Under våren gjorde svensk sjukvård och omsorg enorma insatser för att rädda liv och lindra smärta. Nu är det samhällets tur att göra stora insatser för att säkra att alla invånare har tillgång till en god vård och omsorg och att personalen i verksamheterna ges goda arbetsvillkor och fler kollegor.

Snart lägger regeringen med stöd av Centerpartiet och Liberalerna fram sin budget till riksdagen. För Miljöpartiet har en av prioriteringarna varit att ge välfärden i hela Sverige de medel som behövs för att den som behöver vård och omsorg alltid ska få det. Nu tas stora och viktiga steg på den vägen. Sveriges kommuner och regioner kommer att tilldelas tio miljarder extra. Till det kommer en historisk satsning på äldreomsorgen och pengar till regionerna för att kunna arbeta av de köer som uppstod under coronapandemin.

Sveriges äldre förtjänar en trygg ålderdom. Ingen ska behöva oroa sig för hur mormor har det på äldreboendet eller om din förälder får den hjälp hen behöver av hemtjänsten. Personalen i omsorgen måste få bättre arbetsvillkor.

Sjukvården har också gjort ovärderliga insatser under pandemin.

Under coronapandemin har hela Sverige sett hur betydelsefullt arbetet inom vården och omsorgen är. Nu är det dags att tacka dem som arbetar i den med mer än applåder. Genom satsningarna i budgeten ser vi  till att personalen i äldreomsorgen får bättre förutsättningar att både ge en god och trygg ålderdom samt fler kollegor och bättre arbetsvillkor.

Sjukvården har också gjort ovärderliga insatser under pandemin. I rekordfart ställdes sjukhus om och genom stora  ansträngningar kunde det växande antalet svårt coronasjuka tas emot och ges en god vård. Det arbete som gjordes av vårdpersonal i hela landet räddade många liv och visade på sjukvårdens goda förmåga att snabbt anpassa sig efter akuta behov.

Det har dock inneburit att mycket planerad vård har fått skjutas på framtiden. När vården behöver hantera det ökade vårdbehovet krävs mer resurser för att människor inte ska komma i kläm. Med satsningarna i regeringens höstbudget finns nu pengar för det.

Det här är pengar som kommer att göra skillnad. För mormor och pappa, för undersköterskan på äldreboendet och för den som nu väntar på en uppskjuten operation.

Precis som Sverige står Örebro kommun och region Örebro län inför nya utmaningar och förutsättningar som har kommit i pandemins spår. En av våra viktigaste uppgifter nu är att säkra välfärden för alla som bor här. Det ger regeringens besked förutsättningar för: Örebro kommun kommer att få 76 miljoner kronor till vår kommunala äldreomsorg och Region Örebro län får 118 miljoner kronor för att säkra tillgången till vård. Utöver de extra statsbidrag som delades ut under den akuta fasen.

Det här är pengar som kommer att göra skillnad. För mormor och pappa, för undersköterskan på äldreboendet och för den som nu väntar på en uppskjuten operation.

Välfärden ska finnas när du behöver den.

Karolina Skog

Miljöpartiet, Ekonomiskpolitisk talesperson

Katarina Folkeson

Miljöpartiet, kommunalråd i Örebro

Monika Aune

Miljöpartiet, ledamot i sjukvårdsnämnden i Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel