Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Prioriteringar för 2020 måste ske smart och mänskligt!

Örebro kommun står inför tuffa ekonomiska förutsättningar, samtidigt som behoven i välfärden fortsätter att öka. Fler barn ska börja förskolan och fler äldre behöver flytta till ett tryggt boende. Örebro växer och det gör även skatteintäkterna, men utgifterna ökar ännu snabbare. Inför 2020 måste kommunen vända på varje krona för att se till att resurserna räcker och används på bästa sätt. Effektiviseringar och besparingar är nödvändiga men det pressade läget får inte leda till dumsnålhet. Miljöpartiet lägger därför en budget som värnar de mänskliga värdena samtidigt som kostnader i kommunen sänks.

Till exempel har socialnämnden under 2019 dragits med stora underskott till följd av allt fler omhändertaganden av barn och ungdomar som sedan placerats på externa HVB-hem. Miljöpartiet ser att Socialtjänsten behöver bättre möjligheter att jobba förebyggande med familjecentraler, nya nära socialkontor och fler fältassistenter, så att omhändertaganden som dessa inte behöver ske.

Hade förstärkningen av socialtjänsten och ungdomsverksamhet skett redan för 4 år sedan hade socialnämndens höga kostnader sannolikt kunnat förebyggas.

Miljöpartiet har redan förra mandatperioden föreslagit en skattehöjning på 10 öre som för år 2020 skulle ge 33,5 miljoner öronmärkta till socialt förebyggande insatser. Med vår skattesatsning kan socialtjänsten anställa fler fältassistenter, och kultur- och fritidsförvaltningen skapa en mobil fritidsverksamhet, som tillsammans kan möta ungdomar i utsatta situationer där det saknas vuxna. En annan viktig satsning är införandet av ett familjeteam inom socialtjänsten som kan jobba med en hel familj istället för att endast fokusera på ett enskilt barn som befinner sig i en familj som är sårbar och behöver stöd för att må bra. Hade förstärkningen av socialtjänsten och ungdomsverksamhet skett redan för 4 år sedan hade socialnämndens höga kostnader sannolikt kunnat förebyggas. Vilket skulle sparat både pengar och mänsklig lidande.

De styrande måste passa sig för att snåla på skolan. Det behövs riktade satsningar för att elever på skolor i utsatta områden ska nå kunskapsmålen

Under 2019 har vi sett missriktade och omänskliga besparingar som på familjecentralerna där exempelvis verksamheten Unga mammor och pappor, som ger stöd till barn som blivit föräldrar, tvingats omorganisera så att deltagandet sjunkit till nära noll. Med 6 miljoner i ökat stöd kan denna viktiga verksamhet för unga föräldrar återskapas och familjecentralerna stärkas och bli fler.

Miljöpartiet vill att skolan under 2020 ska fortsätta få den budgetförstärkning på 25 miljoner som gavs tillfälligt 2019, eftersom hålet i skolans ekonomi finns kvar. De styrande måste passa sig för att snåla på skolan. Det behövs riktade satsningar för att elever på skolor i utsatta områden ska nå kunskapsmålen. Under 2020 vill vi stoppa skolans inköp av ny IT-utrustning. De 20 miljoner som varje år går till dyra datorer och ipads, som skolorna inte riktigt kommit underfund med hur de ska användas, kan istället gå till att stärka upp skolornas budget och betala lärarlöner. Miljöpartiet vill även finansiera dessa skolsatsningar genom att minska bidraget till bolaget Örebrokompaniet med 5 miljoner. Verksamheter och bolag som inte kan hantera skattebetalarnas pengar på ett klokt sätt, har svårt att följa lagar och regler samt levererar tveksamma resultat ska inte ha 23,4 miljoner varje år.

Under en klimatkris duger det inte att spara in på klimatsatsningar som ska minska utsläppen av växthusgaser, samtidigt som kommunen ger 16,7 miljoner i årligt bidrag till Örebro flygplats. Med dessa bidragspengar vill Miljöpartiet istället göra storsatsningar på cykelinfrastruktur, sätta igång införandet av Superbussar, samt plantera 1000 träd för att minska sårbarheten vid värmeböljor.

Niclas Persson

Miljöpartiet, språkrör MP Örebro

Sara Bronner

Miljöpartiet, språkrör MP Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel