Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP:s vägval spräcker rödgrönt valsamarbete

Socialdemokraternas intention att få till en rödgrön valsamverkan, likt det på riksplanet, ser inte ut att bli av.

Annons

I höstas gav Socialdemokraternas vice ordförande Annica Eriksson uttryck för att få till ett valsamarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kumla.

Men det ser ut att delvis gå om intet när Miljö-partiet väljer att stänga dörren för ett samarbete med S.

– Vi tycker att det är dags för ett maktskifte i Kumla. Det är vi överens om inom partiet, säger språkröret Mats Gunnarsson.

Överens

Han säger att partiet varit överens med allianspartierna om skuggbudgeten samt varit med om att skriva gemensamma motioner under den innevarande mandatperioden.

– Signalerna inom partiet har varit tydliga om att Kumla skulle må bra av ett maktskifte och i den andan har vi fört samtal med allianspartierna inför höstens val, bekräftar Gunnarsson.

Som Gunnarsson ser det i dag är dörren stängd för Socialdemokraterna.

Besvikna

Han säger sig vara medveten om att det finns sympatisörer som kommer att bli besvikna över att MP väljer den borgerliga vägen för att få inflytande. Gunnarsson anser att partiet måste våga tänka annorlunda på kommunalplanet, och poängterar att Miljöpartiet inte valt högerfilen för all framtid.

Annica Eriksson hos Social- demokraterna som kommit överens om att valsamverka med Vänsterpartiet har inte gett upp planerna med att få med sig MP.

Träff under april

– Jag hoppas att kunna få till en träff med Miljöpartiet under april och se om det kan finnas grogrund för få med dem i ett valsamarbete, säger Eriksson.

När det gäller valsamarbetet mellan S och V kommer partierna att fortsätta att driva sin egen politik, och inte från ett gemensamt valprogram.

– Som tidigare kommer vi att diskutera de enskilda frågorna inom partiet innan vi bestämmer vilken hållning vi ska inta, säger Vänsterpartiets Elisabeth Berglund.