Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mr Walker" lämnar avtryck i Konstslingan

Och Na hälsar på i keramikern Eva Dahlströms ateljé i Hallsberg

Konstverket "Mr Walker" avtäcktes i Kumla Sjöpark under lördagen av bland annat kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson och Brian Jensen som är ständig ordförande i svenska Fantomenklubben. Han fick ersätta Lasse Åberg som inte kunde komma på grund av sjukdom i familjen. Konstnären Jan Håfström berättade att konstverket är seriefiguren Fantomens förklädnad till en "vanlig man" och kom till efter att hans egen far hade gått bort.

– Det blev ett slags porträtt av honom som också var tudelad. Ett sätt att bearbeta en förlust. Här kommer han till sin rätt i den artificiella miljö som sjöparken är.

Håfström berättar också att han träffade Fantomen för första gången i Örebro i en serietidning och att hemligheten med honom har med rörelsen att göra.

–Den gör honom attraktiv och inte så svår att förstå. Han har ett uppdrag och söker en mening. Han vill ge upprättelse åt de marginaliserade. Men han är också ett slags fadersgestalt för mig.

Hela helgen kan konst- och kulturintresserade åka runt i Kumla, Örebro och Hallsberg för att träffa konstnärer och konsthantverkare i deras ateljéer. Men inte bara det. Även gallerier, museer, skolor och konstföreningar håller öppet på 36 platser.

En som premiäröppnade sin keramikateljé för Konstslingan var Eva Dahlström i Hallsberg.

–Det är jättekul och trevligt och jag öppnar gärna igen, säger hon.

Samordnaren för Kulturslingan, Bo Eriksson, var den som "övertalade" henne att öppna. Redan klockan 11 på lördagen "hängde folk på låset". Först in var Anders och Birgitta Berger från Hovsta. De ville gärna köpa en av hennes uttrycksfulla lerfskulpturer men den var redan påtingad av någon annan.

– Jag gillar ansiktsuttrycken. De säger alltid något, menar Anders.

–Vi köpte "Den resande damen" förra året och den här passar så bra ihop med henne, säger Birgitta.

De berättar också att de åkt på Konstslingan varje år sedan starten för åtta år sedan. Även konstrundan i Skåne och Ljusstråk i Nora lockar.

–Nu ska vi åka till Olle Medin i Kumla. Han gär väldigt fina tavlor, säger Anders.

Eva Dahlström har varit med fyra gånger tidigare och ställt ut i galleri Idesta i Resta. Hon arbetar med grov lera, ibland med krossat tegel inbakat och är intresserad av bilder och skulpturer med alla dess uttrycksmöjligheter. Hon gör bland annat skålskulpturer och skulpturer av människor. Ord som kommer igen när hon berättar om sitt skapande är vekhet, humor och eftertanke. Det finns stråk av hennes egen karaktär i skulpturerna och ansiktena är uttrycksfulla.

–Jag vill inte göra ansikten så vackra. De ska vara åtkomliga, man ska känna igen ett uttryck. Genomgående använder jag en "fågelnäbb" och vill gärna dra ihop näsan och pannan. Det finns ett slags uppstudsighet i håret och det är humoristiskt.

Vad tänker du göra härnäst?

– Arbetet är ju kontemplativt men jag är ju 68 år och arbetet med lera kan vara tungt, att bearbeta med kavel. Jag har mycket skisser att jobba vidare med.