Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MUF: Stärk kvaliteten i skolan

Sommarlovet är slut och höstterminen har nu dragit igång på riktigt. Det betyder att ungefär 31 500 elever i Örebro län nu är tillbaka vid skolbänken. Efter ett långt sommarlov återvänder barn och unga till en skola som är i stort behov av förändringar.

Moderata Ungdomsförbundet i Örebro län anser att det inte ska spela någon varifrån du kommer eller vem du är. Oavsett om du bor i centrala Örebro, i glesbygdskommunen Ljusnarsberg eller i utanförskapsområdet Vivalla – har du rätt till en bra utbildning. Därför är det synnerligen allvarligt att Sverige sedan 1990 sett dramatiska nedgångar i de internationella kunskapsmätningarna PISA och TIMSS – och fallet sker bland såväl låg- som högpresterande elever. Samtidigt söker sig allt färre kompetenta studenter till lärarutbildningarna.

De flummiga idéerna om att processen, inte resultatet, är det viktigaste behöver skrotas.

I många år har allt fler uppgifter landat på lärarna, trots att dessa uppgifter huvudsakligen är vårdnadshavarnas eller andra aktörers ansvar. Läroplanen genomsyras i dagsläget även av skrivningar där kärnan i undervisningen – kunskapsförmedling – knappt betonas alls. De flummiga idéerna om att processen, inte resultatet, är det viktigaste behöver skrotas. Läroplanen ska enbart innehålla den kunskap som skolan ska förmedla. På så sätt skapar vi också förutsättningarna för att mäta hur väl skolor presterar.

En av skolans största utmaningar handlar i dag mycket om att få riktigt bra och kompetenta lärare. Tyvärr håller många lärarutbildningar mycket låg kvalitet och Sveriges Radio rapporterade förra året att det kunde räcka med att få 0.05 på högskoleprovet för att bli antagen till utbildningen. Slumpen hade åstadkommit ett bättre resultat. Läraryrket måste därför bli mer attraktivt, med högre löner för de bästa lärarna, fler karriärvägar och högre antagningskrav.

Lärarens roll i skolan behöver snarare stärkas med större befogenheter att hålla ordning och reda i klassrummet.

Ytterligare ett problem är att bra lärare motarbetas. Ett exempel på detta är Barn- och elevombudet som finns för att motarbeta mobbning och kränkningar i skolan. I grunden är detta bra men BEO sätter stopp för lärares möjlighet att hålla ordning i klassrummet. Det finns fall där Skolinspektionen har bedömt att en lärares agerande har varit helt korrekt och trots detta har BEO utdömt skadestånd. Det är givetvis orimligt och därför är det dags att Moderaterna och resten av borgerligheten sluter upp bakom Liberalernas tidigare förslag om att lägga ned BEO. Ingen lärare ska behöva oroa sig för att bli straffad om de ingriper i ett bråk eller håller ordning i klassrummet. Lärarens roll i skolan behöver snarare stärkas med större befogenheter att hålla ordning och reda i klassrummet. Det vinner alla på och det finns forskning som visar att barn och unga behöver lugn och ro för att kunna lära sig.

Skola och utbildning är startskottet för resten av livet. Det är genom utbildning som alla elever, oavsett bakgrund, ska få en chans att själv forma sitt liv efter egna drömmar. Därför är det också så viktigt att alla skolor håller hög kvalitet. För allas rätt till sin egen klassresa!

Magnus Stålberg

distriktsordförande MUF Örebro län

Emil Wellander

Moderat skolungdoms ansvarig

i Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel