Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mums fillibabba

Hjälmaren var det första sötvattnet i världen att miljömärkas. Det har gett trippelutdelning. Både miljön och yrkesfiskarna har tjänat på reglerna. Fiskätarna är den tredje vinnaren.

Hjälmargösen är miljömärkt av den internationella organisationen Marine Stewardship Council, MSC. Nu visar en färsk rapport att miljömärkningen också är framgångsrik för fisket i resten av världen.

Tvåtusentalet är hittills en framgångshistoria för gösfisket i Hjälmaren. Nät med större maskor och ökat minimimått på fisken har lett till större fångster och ökade inkomster till yrkesfiskarna. Mellan 2001 och 2007 ökade fångsterna med 174 procent och inkomsterna med 240 procent enligt länsstyrelsen i Örebro.

Den som tror att miljömärkning inte kan vara lönsamt borde begrunda dessa siffror. Dessutom har det reglerade fisket med största sannolikhet lett till att den biologiska mångfalden bevarats. Numera finns också samma regler i Mälaren, ett annat gott gösvatten.

MSC:s rapport visar att miljömärkning av fisk också leder till goda resultat i övriga världen. Kvalitetsstämpeln gör att fiskarna kan få ut mer pengar för sina fångster eftersom konsumenterna är villiga att betala mer för mat som är producerad på ett hållbart sätt. Högre priser leder i sin tur till att yrkesfiskarna kan nöja sig med mindre fångster – en god cirkel.

Rapporten har fått kritik av forskare som hävdar att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser. Det tar tid för de överfiskade världshaven att återhämta sig, hävdar de.

Det finns säkert fog för att inte jubla. Fortfarande är det bara sex procent av fiskfångsterna som MSC-märks. Det säger sig självt att det är långt kvar innan fisken, den huvudsakliga födan för många i fattiga delar av världen, är säkrad för framtiden.

En slutsats går i alla fall att dra – det spelar roll hur vi väljer när vi köper fisk. Ju fler som är beredda betala lite mer i dag, desto fler kan ha möjlighet att över huvud taget äta fisk i framtiden.