Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deportees

Annons

POP. Umeå har runt 80 000 invånare. Denna björkarnas stad inte långt från Bottenhavet har under modern tid utvecklats till en stad som tagit kultur på allvar. Ett arbete som inleddes redan under 80-talet och som gjorde att staden för två år sedan utnämndes av EU till europeisk kulturhuvudstad 2014. Den titeln har hittills bara Stockholm fått i Sverige.

Men så har staden också Umeå Kulturnatta, MADE-festival, folkmusikfestival, Norrlandsoperan, Profilteatern och en konsthögskola. För att bara nämna några.

Det är klart att sådant här får kultur på alla plan att växa och frodas.

För under lika lång tid har Umeå självklart också hållit ställningar i att leverera genuin pop och rock. Även idoler till TV4, första Idol-vinnaren Daniel Lindström och så unga Tove Styrke.

Refused, Syket, The International Noise Conspiracy, Khoma, Lisa Miskovsky, The Lost Patrol, Meshuggah, David Sandström och Mats Öberg är andra tunga band och musiker från den västerbottniska staden.

Och så har vi Deportees. Ett band som funnits sedan 2003 och mer eller mindre hyllats från debutsingeln ”Arrest Me ’til it Hurts” av både kritiker och publik.

Peder Stenberg på sång, Anders Stenberg på gitarr, Mattias Lidström på klaviatur och Thomas Hedlund på trummor är de fyra männen som bildar Deportees, Umeås nya lysande stjärnor på pophimlen.

Albumet ”Under the Pavement - The Beach” med hitsingeln med samma namn kom för två år sedan och sedan dess har förväntningarna varit höga på Deportees.

Med ”Islands shores” infrias förväntningarna. Ett tryggt och genuint popband av sällan skådat slag i Sverige ger oss den ena poppärlan efter den andra. Deportees är pop när den är som bäst: intelligent, skön och känslofylld. Att kvartetten vid sidan om bandet också har andra projekt bidrar garanterat till att musiken lyfter till andra dimensioner.

Peder Stenberg har till exempel doktorerat i etnologi, Thomas Hedlund spelat med ljuvliga franska Phoenix, Anders Stenberg turnerat med Lykke Li och Mattias Lidström pluggar till läkare. Utveckling är ofta synonymt med perspektiv.

Peder Stenbergs sång är idealisk. Inte så personlig att den dominerar, men samtidigt en av de viktigaste ingredienserna på plattan. Thomas Hedlund är också en betydande faktor med en frammanande rytm som sätter grunden för låtarna.

Kvaliteten är hög på varenda låt och stundtals nästan svider det av njutning att lyssna.

”Islands shores” gör mig löjligt lycklig.

Mer läsning

Annons