Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebba Forsberg

Annons

SINGER/SONGWRITER. Okej det har väl framgått i ett antal recensioner att jag är torsk på röster, särskilt kvinnliga sångerskors. Jag gillar många, men har en absolut favorit. Om jag ställdes inför valet att bara få lyssna till en enda sångerska resten av mitt liv skulle det vara lätt: Ebba Forsberg. Röster kan vara på många olika sätt: pushiga, milda, sensuella, men få har den fullkomligt famnande känsla som Ebba Forsbergs. Den är ytterligt karaktärsfull på ett i grunden milt sätt, men ändå mättad av liv, stark, kärv, och sorgsen.

Detta är hennes sjätte skiva. 2009 kom ”Ta min vals – Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen” (Översättning Mikael Wiehe). Det är nog hennes mest publika även om ”Dylan på svenska” tillsammans med Mikael Wiehe från 2007 också den flörtade med en nu tungt medelålders och nostalgisk generation. Och lite av Cohens ande svävar även över den nya i stämning, melodier, textlyriken.

Samtidigt är detta en återkomst till de första skivorna. Från debuten med ”Been There” 1997, True Love” 2001 och inte minst ”Ebba Forsberg” från 2006.

Det eftertänksamma är mer framträdande och det popiga starkt tillbakaträngt för ett kontemplativt lugn, ett eftertänksamt vemod,

Till den starka närvaron på skivan bidrar att den gjorts som liveupptagningar i studio med musikerna närvarande. Ebba sjunger med ett band och inget annat.

Ebba Forsberg har en koppling till filmvärlden, dels genom hennes egen medverkan i Björn Runges tv-serie ”Anderssons älskarinna”, dels genom att två av spåren på ”Falling...” är specialskrivna för Runges avslutande film ”Happy End” i den så kallade Befrielsetrilogin.

Andreas Dahlbäck har producerat och gänget som spelar tillsammans med Ebba Forsberg är Jerker Odelholm, bas, Andreas Dahlbäck själv på trummor, Anders Pettersson, gitarr, Christer Persson, keyboards och Zak Knigge på percussion. Det låter jäkligt snyggt och så den där faaantastiska rösten. Bästa spår: ”Blue day” och ”Folded into Grass”.

Mer läsning

Annons