Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europe

Annons

Det enklaste sättet att beskriva Europe 2012 är att de låter som en blandning av Deep Purple och Soundgarden. Det riffbaserade svänget från Deep Purple där orgeln har nästan lika stor plats som gitarrerna, och tyngden och den lite mer dynamiska sången från Soundgarden. En kombination av ursprunglig inspiration och modernare influenser.

Det här är givetvis inget nytt sound för bandet som uppstått till nionde albumsläppet ”Bag of bones”, utan det är ungefär så här de har låtit under de senaste skivorna. Ekot från 80-talets bombastiska och hårspraystuperade produktioner har tystnat sedan länge.

Europe bör väl vid det här laget vara Sveriges mest seglivade hårdrocksband – nästa år har de 30-årsjubileum för debutalbumet – och de flyter verkligen inte vidare på enbart gamla meriter. De är ett kompetent och relevant band och även om soundet i sig kanske inte är fräscht som morgondagg, innehåller ”Bag of bones” många bra och välskrivna låtar. Det låter genomarbetat och Europe utstrålar känslan av att fortfarande vilja säga något med sin musik.

Det gör också att jag inte känner att skivan innehåller några utfyllnadsspår och de flesta låtarna kan mycket väl leta sig in i den låtlista bandet kommer att spela på Metallsvenskan i Örebro i maj, en spelning jag själv kommer att missa vilket nu besvärar mig lite.

”Bag of bones” är nämligen ett väldigt stabilt album med både tyngd och sväng och det där extra lagret av Europeproffsighet som jag även hörde på föregångaren ”Last look att Eden”. Frågan är om inte denna skiva till och med är snäppet starkare? Artister ska alltid ha inställningen att överträffa sig själva och den här gången känns det som Europe gjort det.

Mer läsning

Annons