Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Kronkvist

Annons

Den moderna jazzens vagga är och kommer nog alltid att vara New York. Saxofonisten Fredrik Kronkvist har fått en dröm uppfylld genom att spela in sin senaste skiva i The Big Apple, tillsammans med amerikanska musiker av allra högsta klass.

Eller vad sägs om Aaron Goldberg, piano, Reuben Rogers, bas, och min personliga favorit Gregory Hutchinson på trummor. Trion har till exempel fungerat som Joshua Redmans kompgrupp i flera år och även spelat med många andra, som Wynton Marsalis, Freddie Hubbard och Roy Hargrove.

Inspelningen är gjord av Joe Marciano på studion Systems Two i Brooklyn. Enligt skivkonvolutet klarades hela inspelningen av på knappa fyra timmar. De verkar med andra ord ha funnit varandra rätt snabbt musikaliskt.

Kronkvist som är en eminent låtskrivare har komponerat ett tiotal låtar med tydligt New York-sound. Sluter man ögonen förflyttas man till någon av de legendariska jazzklubbarna på Manhattan, Village Vanguard eller Birdland.

Det är en ganska traditionell platta, full av tajt och hårdsvängande spel och högklassiga solon. Ett formmässigt inslag som jag stör mig på är att skivans titelspår om elementen har delats upp i fyra delar (luft, jord, vatten och eld). Den upphackade låten i lite funkig stil dyker upp då och då och tonas in och ut, vilket bara stör plattans i övrigt sköna driv.

Den här skivan hade lätt kunnat rendera i fem stjärnor, men det som gör att jag inte riktigt kan ge full pott är Fredrik Kronkvists saxklang. Hans altsaxofon klingar i skarpaste laget för att jag ska kunna luta mig tillbaka och bara njuta av musiken. Synd på så rara ärter.

Mer läsning

Annons