Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jussi Björling

Annons

Jussi Björling blev bara 49 år gammal. På toppen av sin operakarriär drabbades han av hjärtproblem och avled efter en serie hjärtattacker 1960. Under sin korta men intensiva sångarkarriär trollband han en hel värld med sin ojämförliga röst.

Denna röst hann som tur är med att spela in många skivor. Det handlar till allra största del om 78-varvs schellackskivor som slits snabbt och brusar och skrapar. De tidigaste inspelningarna är från 1929, med den då blott 18-åriga tenoren sjungandes svenska visor. Den sista med operaarior är gjord bara någon månad innan han dog.

Med hjälp av den modernaste tekniken har producenten och inspelningsteknikern Stefan Lindström fört över och restaurerat samtliga av Jussi Björlings studioinspelningar, plus lite till, och samlat dem i denna väldigt ambitiösa box. Lindström varit sparsam med att använda brusreducering för att man som lyssnare ska kunna njuta av så många övertoner som möjligt i Jussis röst.

Boxen rymmer så många höjdpunkter att jag knappt kan räkna dem alla. Förutom de självklara ”Till havs”, ”O helga natt”, ”Nessun dorma”, ”Tonerna”, ”Sverige”, ”Una furtiva lagrima” – man kan hålla på ett bra tag – så finns några mindre kända guldkorn som gör att jag smäller av:

I början av sin karriär gjorde Björling en serie inspelningar med dåtidens populärmusik, under artistnamnet Erik Odde. Tolv låtar med lite skön 1930-talsschlager, Jules Sylvain och annat, sjungna med den äran av en drygt 20-årig Jussi.

Sista cd:n i boxen innehåller utdrag ur kompletta operainspelningar. Bland annat den enda inspelning som finns där man kan höra giganterna Jussi Björling och Birgit Nilsson sjunga tillsammans. Dessa få minuter musikhistoria ur Puccinis ”Turandot” är värt hela boxens pris.

Mer läsning

Annons