Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

New Tide Orquesta

Annons

Varför bestiger man ett berg? Kanske för utsikten, för prestationen, för den egna utmaningen. Berg kan även bestigas inombords, berg man stöter på där i psyket under livets gång eller sådana – som i den där låten – man bygger upp medan livet pågår. De kan vara små som irriterande snubbelstenar eller högre än Mount Everest.

Om det är utsikten eller utmaningen låter jag vara osagt när nu klassiska New Tango Orquesta bytt namn till New Tide Orquesta, rakar av sig tangorabatten och byter inriktning på sin musik. Det kan vara både ock.

Självklart är det riskfyllt att byta spår så där när man gjort sig närmast odödlig med skivor som ”Vesper” från 2009. En av låtarna från den förekommer i bioaktuella ”Searching for Sugarman” och i långfilmen ”Future My Love” av svenska Maja Borg som har premiär snart, är större delen av soundtracket musik från just NTO:s ”Vesper”.

Om man säger det som en förkortning är ju den densamma före och efter förändringen, men musikaliskt låter det förhållandevis annorlunda. Nya NTO låter mer samtida, lite nördigare men lika välspelande och intensivt.

NTO är en fantastisk grupp musiker. Per Störby är kompositören i gänget som gjort massor av musik för film, tv och teater och det är väl han som pekat ut riktningen från den där toppen som skivtiteln anger.

I det förra konceptet var NTO:s tangoreferens ändå nyskapande och avantgardistisk, ja lysande spekulativ, samtidigt som den lyfte fram en hel musikalisk tradition för en helt ny yngre publik. Som nya NTO är steget ännu längre ut i oprövade gränsmarker med tentaklerna ute både åt det avantgardistiska som ett klassiskt musikarv.

Samtidigt är jag inte lika förtjust, eller kanske är det inlyssnad. Det repetitiva i musiken är suggestivt och konceptet bygger på en successiv förtätning. Enkla musikaliska teman upprepas med broderingar till stundtals oerhört vackra eller dramatiska ljudbilder som visar gruppens hela musikaliska potential. Jag känner att jag famlar efter något att hålla mig i, en referens, några stamrötter. Men det är kanske just det som är hemligheten med nya NTO, att gruppen står där med en vid utsikt och söker fäste för blicken men med huvudet fullt av inspiration och ny musik som vill ut. Det tar ett tag innan den når oss med fullt kraft vi som står där nere.

Annons