Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista våren i gamla salen bjuder på pianofest

Under Svenska kammarorkesterns sista vårsäsong i det ”gamla” konserthuset ligger tyngdpunkten på pianomusik. Inte mindre än fyra pianosolister gästar huset innan flyttlasset går i maj.

Annons
Leif Ove Andsnes är pianosolist nummer fyra med Svenska kammarorkestern i vår.

Under tiden som konserthuset byggs om för 100 miljoner kronor kommer Svenska kammarorkestern att flytta in i Hjalmar Bergman teatern, både för repetitioner och konserter. Byggstarten sker i höst och om allt går som planerat är allt klart för återinvigning i december 2015.

Men först ska

en sista vårsäsong avverkas i den ”gamla” salen. Vid en snabb titt på programmet slås man av de många pianisterna som nästan står på rad.

– Det blir en veritabel pianofest i vår. Det kan se ut som en tanke, men det är faktiskt mer ett resultat av tillfälligheter och slumpen, säger Gregor Zubicky, orkesterns konstnärlige produktionschef.

Först ut är den amerikanske pianisten Jonathan Biss, 30 januari, med Schumanns ”Pianokonsert i a-moll”. Den drygt 30-årige Biss har under sin karriär specialiserat sig på dels Beethovens sonater, dels verk av Robert Schumann. Han kommer till Örebro direkt från Holland där han ger en konsert i Concertgebouw i Amsterdam.

Knappt en månad senare, 27 februari, är det dags för Alice Sara Ott som ska spela Beethovens första pianokonsert, under ledning av orkesterns chefsdirigent Thomas Dausgaard. Konserten avslutas med Bruckners ”Symfoni nr 2 i c-moll”.

– Alice Sara Ott som räknas som en av den nya generationens kometer följer sedan med oss på vår turné till Berlin och Wien i början av mars. I Wien ska vi även spela Dvoráks 8:a.

I april kommer sedan Freddy Kempf för att framföra Mendelssohns ”Pianokonsert nr 1 i g-moll”, även då under Dausgaards ledning. Hela den konserten innehåller för övrigt verk av Mendelssohn.

– Det blir en liten förövning inför vår resa till Schleswig-Holstein-festivalen senare i sommar då vi kommer att spela Mendelssohns samtliga symfonier. Det är ett oerhört ärofullt uppdrag. Större än så blir det nästan inte, säger Zubicky.

Pianofesten i Örebro avslutas i maj med Leif Ove Andsnes som både solist och dirigent i Beethovens femte och sista pianokonsert, ”Kejsarkonserten” i Ess-dur.

En till turné hinner man med innan sommaruppehållet. I början av juni styr orkestern kosan till Festspelen i Bergen där man fått hedersuppdraget att spela Beethovens nia vid avslutningskonserten tillsammans med Radiokören. Där blir det för övrigt också en pianosolist: Simon Trpceski, med Griegs pianokonsert.

Mellan all pianomusik ska man även hinna med en hel del annat under våren. Bland annat fortsätter samarbetet med Operahögskolan, när avgångsklassen framför en scenisk version av Mozarts ”Cosi fan tutte”, 14 februari, under ledning av Nikolaj Znaider.

Mer läsning

Annons