Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikalen om Ibrahim

Ibrahim anländer till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Med sång, musik och dans berättade kulturskolans elever Ibrahims historia.

Föreställningen inleds med Ibrahim (Said Abdi) sittandes ensam längst fram på scenen. Han lever i ett land med våld och förtryck. Han är helt utlämnad åt sig själv.

Så visar sig hans skyddsängel, en ängel som finns med honom hela föreställningen igenom.

Ibrahim måste fly från sitt land. På krångliga vägar hamnar han till slut i Sverige och möts av byråkratin som är uppbyggd för att hantera flyktingärenden.

Musikalen heter Ibrahim, precis som huvudrolls-karaktären. Som bas för berättelsen står Charles Dickens roman Oliver Twist, en klassiker om en ung, föräldralös gosse som flyr från landsbygdens fattighus till London där han snart försörjer sig som ficktjuv.

Ibrahims resa blir en nutids-parallell till Oliver Twists resa i 1800-talets England. Ibrahim flyr från flyktingförläggningen efter att oskyldig anklagats för att ha stulit en plånbok. Han möter Räven (Lisa Ståhl) som presenterar honom för gatans gäng som försörjer sig på tjuveri.

Showen inramas med musik av bandet Queen. Föreställningen växte fram från en grundidé att göra en Queen-musikal till en önskan att få berätta om alla de tusentals barn som kommer alldeles ensamma till Sverige som flyktingar.

Precis som Oliver Twist möter Ibrahim ett utanförskap i samhället som välkomnar honom. Hos gänget på gatan får han den solidaritet och den mänskliga gemenskap som vi människor är i så stort behov av. Berättelsen inramas med ett skickligt potpuri av dans, sång och musik. Manus har Carolina Remstam arbetat fram fritt efter Dickens bok.

Premiären skedde i onsdags i Folkets hus. Fler föreställningar gavs på torsdagen och fredagen.