Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musiken ger honom kraft

Han minns fortfarande så väl de där vårdagarna för åtta år sedan. Anders Södergård var 25 år och gick sjunde terminen på läkarprogrammet. Han funderade på att så småningom vidareutbilda sig till cancerläkare. Pappa fick cancer när Anders var i tonåren och sedan dess har tankarna på att försöka göra nytta inom vården funnits där.

Men just under de där vårdagarna 2006 förändras allt. Det börjar med att Anders får ont i huvudet. Först tror han att det beror på ett ovanligt tufft spinningpass men värken tilltar.

- Minsta lilla ljus gjorde att jag mådde illa. Till slut hamnade jag på akuten, berättar Anders.

Det skulle visa sig att han hade en elakartad hjärntumör, stor som en limefrukt. Halva tumören gick att operera bort, den andra har han fortfarande kvar.

- Jag får leva med resten av tumören och vet att den kan förkorta mitt liv. Jag är inte rädd för döden längre. Jag har accepterat den men jag vill leva eftersom jag tycker att jag har så mycket kvar att uträtta.

I dag jobbar Anders halvtid som distriktsläkare i Fagersta. Resterande tid ägnar han åt att jobba med Friskis Svettis och hålla inspirationsföreläsningar.

- Jag har varit med om så mycket och nu vill jag dela med mig av mina erfarenheter. På sätt och vis är jag en lyckligare människa i dag.

Sedan en tid är Anders också örebroare. I lägenheten på gamla garnisonen känner han sig hemma. Då och då sätter han sig vid det röda pianot och spelar, ibland klassiskt, ibland något egenkomponerat.

- Musiken ger mig kraft, säger han.

Läs en längre intervju med Anders Södergård i dagens papperstidning eller köp NA digitalt här.