Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mycket tyder på att det är ett styckmord"

På polisens presskonferans idag berättade de att delar från en kvinnokropp har hittats. DNA bekräftar att det är trebarnsmamman Eva Magnusson.

Annons
Området runt Lockhyttan finkammas av polisens tekniker för att hitta fler bevis.

-Vi fick ett mycket snabbt besked om identiteten på kvinnan och det är vi tacksamma för. Med hjälp av dna hade vi identiteten fastställd mindre än ett dygn efter att vi begärt hjälp från Statens kriminaltekniska laboratorium, säger Torbjörn Carlson.

Sedan kroppsdelar från en kvinna, på måndagskvällen, hittats i skogen vid Lockhyttan, mellan Örebro och Nora, skärper kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin rubriceringen till mord. Vid den nya häktningsförhandlingen i Örebro tingsrätt i dag presenterade åklagaren ett material hon anser utgör sannolika skäl, alltså den starkare misstankegraden.

Fortsätter sökandet

Polisen fortsätter sökandet i området. Det man nu letar är bevismaterial.

Om kroppsdelarna hittats i en säck eller på marken vill polisen inte svara på.

- Det är inte sådant vi går ut med. I varje fall inte ännu. Vi är mitt i en stor polisutredning, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.

Kan det vara ett styckmord?

- Det är i varje fall ingen hel kropp och det tyder förstås på att det kan vara så.

Norakvinnan försvann 29 december.

Hur länge har kroppen legat på platsen?- Det vet vi inte det får fortsatta undersökningar visa , säger Torbjörn Carlson.

Har något misstänkt mordvapen hittats?- Vi går inte in på vilka fynd vi gjort, säger operative chefen Ralf Hedin.

För några dagar sedan markerade tre specialutbildade polishundar, oberoende av varandra, en plats vid ett grustag nära Eker utanför Örebro. Med hjälp av grävmaskin grävdes ett stort område upp men inget hittades och det har i hög grad förvånat polisen.

Kan kroppen ha flyttats från Eker till området i Lockhyttan?- Det är en spekulation vi inte har någon kommentar till. Samtidigt ska vi inte utesluta någonting. Vad som hänt får utredningen visa, säger Torbjörn Carlson.

Polisen har sökt intensivt i olika skogsområden i Örebro senaste dagarna.

Vad gjorde att kroppsdelarna hittades på måndagskvällen?- Ett tips från en privatperson som meddelade att han gjort iakttagelser vi borde titta närmare på. Vad han sett vill jag inte säga. Vi åkte till platsen och en polishund markerade vid det område där vi sedan hittade kroppsdelarna, säger Torbjörn Carlson.

Kvinnan från Nora och den misstänkte 51-åringen kände varandra sedan länge och har under senare år varit kollegor på Örebro Universitet.

När kvinnan anmäldes försvunnen riktades misstankarna ganska snabbt mot 51-åringen. Han greps i sitt hem i Örebro på nyårsdagen och blev några dagar senare häktad på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt, för människorov.

Vid dagens förhandling kommer åklagare Helena Eckerrot Flodin att skärpa rubricering och graden av misstanke.

Kroppen är förd till rättsmedicinska enheten i Linköping för obduktion.

Eva Magnusson från Nora blev 51 år.
Åklagaren Helena Eckerrot Flodin, polisens operative chef Ralf Hedin och polismästare Kalle Wallin tog emot det samlade pressuppbådet på polishuset i Örebro.
Annons