Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndigheterna varnar: Ge er inte ut på vägarna

Polisen, räddningstjänsten och länsstyrelsen i Örebro län går ut i ett samlat upprop:
- Ge er inte ut på vägarna om ni inte måste.

Men mycket talar för att uppmaningen inte hörsammas. Den kommande sportlovsveckan gör att många trafikanter planerar att ge sig ut på länets stora genomfartsleder under helgen.

- Det är lite bekymmersamt. Det kommer att vara mycket genomfartstrafik genom länet, säger länsstyrelsens beredskapsdirektör Tiina Johansson.

Länsstyrelsen samlade på fredagsförmiddagen representanter för landstinget, polisen och räddningstjänsten för ett telefonmöte med SMHI, Myndigheten för samhällsberedskap, SOS alarm och Vägverket. Efter mötet beslutades om att gå ut med en skarp uppmaning till länets invånare:

- Ge er inte ut i trafiken om ni inte absolut måste. Och om ni måste: se till att ni har varma kläder, laddade mobiltelefoner och rätt skyddsutrustning i bilarna.

Myndigheterna uppmanar också invånarna att följa nyheter och meddelanden på radio,  TV och internet.

Enligt SMHI:s prognos kan det falla upp till 30 centimeter snö i länet i dag, lördag.

- Det som är positivt är att det är kallt ute, så det är lätt snö som faller. Det finns inget som tyder på att vi får problem med elnätet, säger Tiina Johansson.

Länsstyrelsen har informerat alla kommuner i länet om den kommande vädersituationen.

- Det handlar om att se till att hälso- och sjukvården kan fortsätta, att förbereda så att hemtjänstpersonal kan ta sig ut.