Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysiga musslor

Musslor är vackert, trivsamt och gott.
Allt på samma gång.

Annons

Egentligen borde det kanske heta ”mysslor”. För jag kan då inte tänka mig något mysigare än att sitta mittemot väl vald hedersknyffel och plocka med en karott nykokta musslor.

Det är liksom kvalitetssäkrad kvalitetstid. För faktum är att det är fysiskt omöjligt att stressa i sig de små rackarna. Det ska knipas och lossas och doppas och sörplas. Sådant tar en stund. Och under tiden passar man på att småprata, skåla och skvallra. Kan det bli så mycket bättre?

Fast det ställer förstås krav på själva råvaran. Musslor måste smaka fräscht och friskt för att det ska bli någon njutning av kalaset.

Sortera nogaDet största jobbet gör man med andra ord före själva tillagningen. Fråga i fiskdisken hur gamla musslorna är innan du slår till. Nyfångat är det som gäller. Musslor bör inte få bo i kylskåpet mer än en dag.

Rensa och ansa bort skägg och grus. Alla tveksamma exemplar ska ner i sophinken. Knacka på dem om du är tveksam. Drar de inte ihop sig är det den brutala sopdöden som gäller. De som inte öppnar sig under tillagningen ska samma väg vandra.

Ibland kan spadet behöva silas en extra gång för att undvika grus. Ät dem sedan gärna genom att använda ett tomt skal som kniptångsverktyg. Praktiskt, snyggt och ser synnerligen belevat ut.

Olika storaVärt att veta är att blåmusslor faktiskt odlats i Sverige sedan i början av 1970-talet. De odlas på bottnar eller rep, men förekommer även på många håll i det vilda.

Musslorna kan bli upp till tio centimeter långa i riktigt salt vatten, men oftast bara hälften så stora i bräckt Östersjövatten. Stora musslor tenderar att vara lite segare än de mindre. Personligen väljer jag helst så små exemplar som möjligt. Jag tycker helt enkelt att de är godare och mer aptitliga.

NyttigaHonorna har orangefärgat kött, medan hanens är mer vitaktigt. Musslorna kan faktiskt förflytta sig på egen hand - om än i sakta mak. De innehåller massor av nyttigheter, såsom aminosyror, B-vitamin, zink och fosfor.

Musslor på burk kan funka i pastarätter och liknande. Men att köpa dem pinfärska i nät är både snyggare, smarrigare och socialare. Magnifik mysmat, helt enkelt.

Annons