Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA 15/2: ÖSK:s storsponsor  i slagsmål med vakt

ÖSK:s sponsor och styrelsemedlem Jan Folke är misstänkt för att ha misshandlat en ordningsvakt.
Efter bråket fördes han blodig till polisens fyllecell. Vakterna som grep Folke jobbar för ÖSK:s vaktbolag Citybevakning. Nu har klubben avbrutit sitt mångåriga samarbete med bolaget.

Den 25 november förra året hölls en stor julkonsert på Conventum arena. Ungefär 2 400 personer var där för att äta julbord och se artister som Charlotte Perrelli och Brolle uppträda. I publiken fanns ett 70-tal personer från Kumlaföretaget Malmbergs Elektriska, med vd:n Jan Folke i spetsen. Men det som skulle ha blivit en trevlig kväll slutade i ett våldsamt tumult.

Jan Folke omhändertogs

av polisen tillsammans med en anhörig efter att ha hamnat i bråk med vakterna. Iförda handbojor fördes de iväg till polisens fyllecell. Folke ska även ha gett en av vakterna ett knytnävsslag i huvudet enligt en polisanmälan. Han är nu misstänkt för våld mot tjänsteman, ett brott som kan ge fängelse.

Malmbergs Elektriska pumpar in stora pengar i ÖSK som sponsor åt klubben, och Jan Folke sitter med i styrelsen för ÖSK elitfotboll AB. Vakten som Folke misstänks ha misshandlat jobbar för Citybevakning, det bolag som ansvarat för säkerheten på Behrn arena i många år. Klubben har samarbetat med ägaren sedan 1998.

ÖSK uppger att samarbetet fungerat mycket bra, och så sent som i höstas betalade man ungefär 35 000 kronor för en arenautbildning åt Citybevaknings anställda. Trots det har man nu avbrutit samarbetet, och låter ett annat bolag sköta bevakningen 2012.

– Det pågår en process med polisanmälan från två håll och en förundersökning som är sekretessbelagd. Då ser vi en möjlighet att välja ett kort avtal med en annan part, säger Jan Karlsson, vd för ÖSK elitfotboll AB..

Verkar det inte konstigt att ni betalat utbildning till ett vaktbolag som ni inte ska använda?

– Nej, den kompetensutvecklingen är en smärre kostnad. Och kompetensen finns kvar i Citybevakning om de inte byter ut hela styrkan. Bolaget kommer att kunna konkurrera precis som alla andra företag för upphandlingen till 2013.

ÖSK betalar mellan 400 000 och 500 000 kronor för bevakningen under ett år. Klubben vill inte uppge om det nya vaktbolaget kostar mer eller mindre än Citybevakning. Polisutredningen mot Jan Folke vill man heller inte kommentera.

–Jag kan inte säga om han eller den andra parten har rätt eller fel. Jag var inte med den kvällen, säger Jan Karlsson.

Är det okej att en styrelseledamot omhändertas av polis för fylleri?

– Det känns inte bra att någon person omhändertas, är det en styrelseledamot eller inte spelar ingen roll. En felaktig hantering av vaktbolag tycker jag inte heller är bra.

Rose-Marie Frebran, ordförande i ÖSK fotboll, och Björn Åqvist, ordförande ÖSK elitfotboll AB, känner till polisingripandet mot Jan Folke.

– Det här har inte varit någon styrelsefråga. Nu kan det mycket väl vara så att det blir det, allra helst efter det här samtalet. Naturligtvis är det här en fråga som vi måste diskutera och få förklaringar till, säger Björn Åqvist.

Om Jan Folke döms för våldsamt motstånd, kan han då sitta kvar i styrelsen?

– Det är en hypotetisk fråga. Jag känner inte till några detaljer i ärendet och det råder förundersökningssekretess, så jag har väldigt svårt att uttala mig.

Citybevakning vill inte kommentera själva bråket.

– Om det visar sig att ÖSK gjort det här på grund av bråket signalerar man att pengar är viktigare än rättvisa. Man får hoppas att rättssäkerheten går före, säger företagets vd Henrik Arliden.