Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA 19/2: Folke hotade dra tillbaka sina pengar

När landshövding Rose-Marie Frebran omvaldes som ordförande för ÖSK Fotboll 2006 utsattes valberedningen för starka påtryckningar.
Frebran skulle till varje pris föreslås som ordförande, annars skulle en stor sponsor dra tillbaka sina pengar.
Säkra källor uppger att sponsorn var Malmbergs ägare Jan Folke.

NA avslöjade i veckan att ÖSK bytt vaktbolag efter att styrelsemedlemmen och storsponsorn Jan Folke hamnat i slagsmål med bolagets vakter vid en julfest på Conventum. I samband med detta är Jan Folke misstänkt för våld mot tjänsteman. Han har i sin tur anmält en företrädare för vaktbolaget Citybevakning för misshandel.

Flera företrädare för ÖSK har förnekat att Folke skulle ha påverkat klubben att byta vaktbolag.

Det var helt och hållet mitt beslut. Jan Folke har inte haft någon kontakt med mig i det här ärendet, säger Jan Karlsson, vd för ÖSK Elitfotboll AB.

Men enligt säkra källor till NA har Jan Folke utövat påtryckningar förr. Det ska enligt källorna ha skett 2006 i samband med valet till ordförandeposten i medlemsföreningen ÖSK Fotboll. Syftet var att påverka valberedningen att välja hans kandidat till ordförandeposten: Rose-Marie Frebran, som i dag är landshövding.

Fortfarande ordförandeHon var redan ordförande i ÖSK Fotboll, men valberedningen ville att Björn Åqvist skulle ta över den rollen. Han var och är fortfarande ordförande för aktiebolaget ÖSK Elitfotboll.

– Vi såg en poäng med att samma person fanns på båda posterna, säger Göran Tivenius som var sammankallande i valberedningen.

Han bekräftar nu att en storsponsor låg bakom påtryckningarna, men vill inte nämna några namn över huvud taget. 

– Vi utsattes för påtryckningar för att vi skulle föreslå en bestämd kandidat. Jag blev kontaktad av ett ombud för den här sponsorn för att få till stånd ett sammanträde. Det hade vi också plus att vi hade ett antal telefonsamtal, säger Tivenius.

Valberedningen opåverkadBudskapet var solklart – valberedningen skulle föreslå den som storsponsorn ville ha som ordförande. Annars skulle hans pengar dras tillbaka.

Men valberedningen lät sig inte påverkas.

– Det fanns inte på kartan att jag skulle ge efter för ett hot där någon säger ”gör ni inte som jag säger så drar jag in mina pengar”, förklarar Tivenius.

I protest lämnade han och ytterligare en ledamot i valberedningen, Åsa Johansson, sina uppdrag. Deras beslut stöddes även av den tredje personen i valberedningen, Erik Salén. Han valde dock att stanna kvar för att kunna presentera valberedningens förslag på årsmötet.

Åsa Johansson och Erik Salén ger samma bild som Göran Tivenius när NA kontaktar dem: Valberedningen var utsatt för kraftiga påtryckningar av en stor sponsor. Men inte heller Johansson och Salén vill nämna några namn.

”Andra som styr”– Man behöver ju inte ha en valberedning om det är andra som styr och ställer. Och det fanns ett skäl till att Göran Tivenius valde att gå, säger Åsa Johansson i dag.

Erik Salén bekräftar att ”det fanns krafter för att Rose-Marie Frebran skulle får vara kvar som ordförande för ÖSK Fotboll”.

På frågan om det var Jan Folke som satte press på valberedningen svarar han så här:

– Ja, alltså Folke … han var ju på väg in kan man säga under den tidsepoken i ÖSK. Det var ju mycket pengar det var frågan om. Han skulle satsa stora pengar i Spelarinvest.

Men var det Folke som låg bakom påtryckningarna?– Jag ska inte säga det egentligen. Men det fanns väl i vassen och det var väl det som Göran reagerade på, säger Salén.

Björn Åqvist säger att han inte kommer ihåg alla turer kring valberedningens arbete.

– Jag var naturligtvis inte ovetande om vad som hände, men jag minns inga detaljer. Jag kan varken bekräfta eller dementera om valberedningen utsattes för påtryckningar.

Läs mer i Nerikes Allehandas pappersupplaga.