Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA avslöjar: Kungen flyttar triathlontävling

Örebro triathlon krockar med kungens nationaldagsfirande i Stadsparken. Nu får tävlingen flytta på sig.

På lördag firar kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia nationaldagen i Örebro. Strax efter 13 kommer kungen att hålla ett tal i Stadsparken.

Exakt samtidigt var det planerat att täten, och därefter motionärerna, i Örebro triathlon skulle passera Stadsparken vid inte mindre än sex tillfällen.

Men nu får triathlontävlingen maka på sig. Löpslingan kommer i stället att förläggas åt nordöst, åt Rynningehållet, från tävlingscentret vid Engelbrektsskolan.

– Vi har beslutat i samråd med arrangörerna av nationaldagsfirandet att det var bättre att göra så. Det kommer nog bli rätt kaotiskt i Stadsparken på lördag, säger tävlingsledaren Mikael Selvin.

– Vi tror ändå att det kommer komma rejält med publik. Att vi flyttat tävlingen från Ånnaboda till centrala Örebro bäddar för det.

Det är inte heller klart om simningen i Örebro triathlon blir enligt plan.

Där är det vattentemperaturen i Svartån som ställer till det. Vid senaste mätningen uppgick den till endast tolv grader, och gränsen för att få arrangera simningen är enligt Svenska triathlonförbundets officiella tävlingsregler 13 grader. Vid 13–14,9 grader måste simningen kortas av till 750 meter och först vid 15,0 grader är det tillåtet att arrangera tävlingar med full simdistans.

– Blir det ingen simning alls kommer vi att ersätta med löpning. På torsdag hoppas vi kunna ge ett första besked om det blir simning eller inte, för då bör vi kunna ha ett svar med hög sannolikhet utifrån väderprognoser, säger Selvin.

– Om det däremot blir 750 eller 1900 meter simning blir en senare fråga, just nu känns det osannolikt. Det troliga är att det blir simning, men att den blir nedkortad.

Örebro triathlon är den största triathlontävling som arrangerats i Örebro, och samlar namn som Karl-Johan Danielsson, VM-medaljör 2010 och svensk mästare i långdistans två senaste åren, Emma Graaf, som vann SM i långdistans förra året, Fredrik Carlén, som liksom Graaf och Danielsson är uttagna i landslaget till årets långdistans-VM.

Dessutom finns de hetaste lokala triathlonnamnen – med Örebro AIK:s Morgan Pätsi och Noras Bibben Nordblom – på startlinjen på lördag.

Distansen är, om simningen går att genomföra enligt plan, det som i triathlon kallas medeldistans eller halvironman, alltså 1,9 kilometer simning, 90 kilometer cykling och 21 kilometer löpning. Det arrangeras också en kort motionsklass över 650 meter simning, 30 kilometer cykling och sju kilometer löpning.