Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA avslöjar: Örebro får extrem klassiker

Glöm "en svensk klassiker". Nu får Örebro sin egen – ännu extremare – version.

Sedan förra året är Örebro Xchallenge samlingsnamnet för ett antal tävlingar, i år sju stycken, i Örebro kommun.

Nu kan NA avslöja att det från och med i år blir möjligt att genomföra en sorts variant av "en svensk klassiker", genom att gemomföra minst fem av dem, under namnet Big five challenge.

Tävlingarna är STH skicross den 2 april, Örebro triathlon den 6 juni, Örebroloppet (multisport) den 11 juni, Battle of vikings (enduro) 29–30 juli, Örebro action run (hinderbanelöpning) den 27 augusti, Bergslagsleden ultra/Kilsbergen trailrun (terränglöpning) den 4 september och Bergslagsloppet (mounatinbike) den 11 september.

Det går att välja mellan elit- och motionsklass, där deltagarna i elitklassen kommer att vara tvungna att ställa upp i de tuffaste klasserna i alla lopp medan man i motionsklassen kan välja fritt och till exempel springa 14 kilometer långa Kilsbergen trailrun i stället för 48 kilometer långa Bergslagsleden ultra eller en kortare distans i Örebro triathlon i stället för den fulla långdistansklassen.

Gunn-Viol Kattilakoski, som är projektledare på Örebrokompaniet som står bakom den nya tävlingsserien, bekräftar att den kommer bli av och berättar om målsättningen 2016:

– Vi har satt ett mål på runt 50 personer första året, men framför allt vill vi se vad det kan bli av det här på längre sikt. Och vi ser det här som en möjlighet att visa att Örebro, som ligger där det ligger, faktiskt kan arrangera tävlingar av den här typen, och många av dem har hållit på i många år och håller en väldigt hög nivå, säger Kattilakoski.

– I grund och botten handlar det om att folk att röra på sig. Att få de som kanske ställt upp i en eller två tävlingar tidigare år att prova fler. Vi vill dels att det ska bli en utmaning, dels ge dem en morot att hålla igång hela året, men vi vill också att folk ska få upp ögonen för alla tävlingar som finns i Örebro.

Och det är alltså ingen minivariant av "en svensk klassiker" – tävlingsserien som innehåller Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet – utan snarare en extremvariant.

Exempelvis är Bergslagsleden ultra mer än 50 procent längre än Lidingöloppet och i betydligt tuffare terräng, och Battle of vikings rankas som Nordens tuffaste extremendurotävling.

Förutom diplom till alla som genomför minst fem av tävlingarna kommer det även att lottas ut priser. Bland annat blir det ett helt träningskit från en klädsponsor, en resa "långt bort" med ett resebolag, en weekend i Kilsbergen och startplatser till nästa års lopp.

– Första året kommer elit- och motionsklassen att vara med i samma utlottning, så där spelar det ingen roll vilken klass man väljer, säger Kattilakoski.