Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA avslöjar: ÖSK gör miljonförlust

Budgeten sa tre miljoner plus. Men ÖSK går mot en förlust på 1,7 miljoner kronor under 2014.

Det är ÖSK:s nytillträdde vd och klubbchef Simon Åström som exklusivt för NA avslöjar delar ur det bokslut för 2014 som ännu inte är helt klart – men som lutar åt att landa på en saftig förlust.

– Vi kommer att göra ett minusresultat i år. Exakt vart det landar är lite svårt att säga, men sannolikt någonstans runt minus 1,7 miljoner kronor, säger han.

2013, när ÖSK spelade i superettan, gjorde klubben ett minusresultat på runt en miljon kronor i den löpande verksamheten, men räddade via bokslutsdispositioner upp resultatet till plus 1,7 miljoner kronor.

När ÖSK presenterade årets budget var målet i mars var målet tre miljoner kronor plus. Utfallet alltså nästan fem miljoner kronor sämre.

Att ÖSK 2014 återigen får summera ett år med större kostnader än intäkter beror framför allt på tre orsaker, enligt Åström.

** Lägre marknadsintäkter än beräknat, alltså mindre pengar från sponsorerna.

– Den stora anledningen är att vi haft ett vd-byte under året. Under perioden då man rekryterar en vd och innan man den nya är på plats är det ofrånkomligt att man tappar fart på säljsidan, säger Åström.

** Kostnadssidan, framför allt när det gäller spelare och där höstens lån av Daniel Sobralense, Daniel Nordmark och Nordin Gerzic (förlängt lån) spelade en stor roll.

– Det är en kalkylerad ökning som vi gjorde beroende på det läget vi var i under sommaren. Vi såg att det inte gick jättebra under våren, och var i ett läge där vi kände: ”Ska vi jobba vidare med det vi har och hoppas på det bästa?” Nej, i stället valde vi att vara proaktiva och stärka klubben. Det kostade så klart pengar, men vi bedömde att vi ville göra den här investeringen eftersom vi visste att det skulle vara en betydligt högre kostnad att åka ur.

** Lägre publik- och matchintäkter än budgeterat.

Sommarens tränarbyte spelade däremot ingen större roll för bokslutet.

– Nej, det påverkade inte jättemycket ekonomiskt, säger Åström.

I sitt bokslut för 2013 redovisade ÖSK Elitfotboll AB ett positivt eget kapital på 1,9 miljoner kronor, vilket gör att årets miljonförlust täcks och inte äventyrar elitlicensen.

– Med det här resultatet känner vi oss inte orolig. Det kommer inte att käka på aktiekapitalet eller något sådant. Klart att man hellre går plus än minus, men vi har nog med eget kapital för att täcka det här.

ÖSK:s omsättning för 2014 ser ut att landa runt 50 miljoner kronor, att jämföra med drygt 56 miljoner kronor i allsvenskan 2012 och knappt 38 miljoner kronor i superettan 2013. En ökning med cirka 30 procent jämfört med 2013, men ändå ungefär tre miljoner mindre än den budgeterade omsättningen.

Läs  mer om ÖSK:s ekonomi i lördagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!