Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA avslöjar: Så blir du blåst när du säljer ditt guld

Örebro Guldhandel erbjuder 190 kronor per gram för 18 karats guld. Men efter att vikt räknats bort blir priset nästan 40 kronor lägre.
– Som att köpa femtiolappar för hundralappar, säger Lena Carlsson, vd på branschorganisationen Smycken och Klockor.

Hur mycket är ditt skrotguld värt? Den frågan är värd att ställa till flera guldhandlare för att kunna jämföra priserna. NA gav sig ut på stan och undersökte sju olika guldhandlare i Örebro.

I undersökningen bad vi att få en 18 karats guldkedja värderad. Kedjan har en finhaltsstämpel 750 och en kontrollstämpel med den så kallade ”kattfoten” som äkthetsintyg.

Sex av handlarna betalade mellan 170–190 kronor per gram för 18 karats guld.

En handlare stack ut ordentligt visade det sig i NA:s undersökning: Nyöppnade Örebro Guldhandel, som vid besökstillfället skulle betala 190 kronor per gram.

Trots kedjans kvalitetsstämplar var handlaren tveksam över kedjans kvalitet.

– Jag är inte helt säker på om den här är helt äkta, sade han under värderingen.

Efter viss fundering och knappande på miniräknaren kom han fram till ett pris som i slutändan blev mycket lägre än utlovat.

Guldkedjan, som väger 2,6 gram, hade enligt guldhandlaren bara 1,91 gram rent guld, vilket skulle ge ett totalpris på 362 kronor. Av utlovade 190 kronor per gram blev det i stället 139 kronor per gram.

Det kan jämföras med Eurogold, som också betalar 190 kronor per gram, men som för samma kedja betalar 494 kronor för hela kedjans vikt på 2,6 gram.

För den som har mycket guld kan det skilja tusenlappar i pris.

En kund som NA varit i kontakt med upplevde nästan samma sak och reagerade kraftigt när han besökte Örebro Guldhandel.

– Hela affärsidén går utan tvekan ut på att vilseleda kunden att tro att man får ett högre grampris än på andra ställen, när man i själv verket får mycket lägre pris än i vilken vanlig guldhandel som helst.

Han tycker det är en riktig bluffmetod som lurar kunderna.

– Även om detta inte skulle vara olagligt är det ett högst omoraliskt sätt att göra affärer på och i mitt eget tycke rent lurendrejeri.

Joakim Ullbrandt driver sedan årsskiftet Dahlströms guldhandel i Örebro. Han är en av dem som betalar lägst, enligt NA:s undersökning.

– Jag vet att jag betalar lite mindre än många andra, men kunderna kommer tillbaka för att det känns tryggt.